Nederlander aangeklaagd voor geruchtmakende moord Bristol

Politie en forensisch onderzoekers bij het huis van Yeates nadat elders haar met sneeuw bedekte lijk was gevonden. Foto AP / Ben Birchall

De Nederlander Vincent T. is volgens het Britse dagblad The Guardian aangeklaagd voor moord op Joanna Yeates. De 32-jarige man werd donderdag al opgepakt. Landschapsarchitecte Yeates (25) werd op eerste kerstdag bevroren gevonden op een landweggetje.

De Engelse was sinds 17 december vermist. Vincent T. was haar buurman in Bristol; hij is gisteravond officieel in staat van beschuldiging gesteld. Maandag wordt hij voorgeleid. Op het lichaam van de vrouw, enkele kilometers van haar woning gevonden, zijn DNA-sporen aangetroffen. De zaak kreeg in Engeland al veel aandacht.

‘Vincent T. geen bekende van Yeates’
In The Guardian zegt Yeates’ vader dat Vincent T. geen bekende van zijn dochter of haar vriend zou zijn geweest. “Ze hebben zijn naam nooit genoemd. Voor zover ik weet gingen ze niet met hem om en hebben hun wegen elkaar nooit gekruist.” Collega´s zouden de Nederlander “cool, calm, and incredibly intelligent” hebben genoemd. Tabloid The Sun meldt dat T. en Yeates elkaar wel degelijk kenden omdat ze ooit samen zouden hebben gewerkt aan een opdracht. De krant weet verder onder meer dat hij in Veghel is geboren en studeerde aan de Technische Universiteit in Eindhoven.

De Nederlander werkt als architect en verhuisde in 2009 van Bath naar Bristol. De politie doorzocht donderdag zijn appartement gelegen naast Yeates’ woning. De vrouw werd op 17 december voor het laatst in leven gezien toen ze een pub verliet na wat drankjes met collega’s. Ze zou bij drie winkels naar binnen zijn gegaan op de weg naar huis. Na een zoektocht werd ze acht dagen later gevonden. Ze is door wurging om het leven gekomen.