‘Leger van de Islam achter aanslag Koptische kerk’

De voor de Koptische kerk werd gepleegd met een autobom. Foto AP

De aanslag op de Egyptische Koptische kerk op Nieuwjaarsdag was het werk van een aan Al-Qaeda gelieerde groepering. Dat zegt minister van Binnenlandse Zaken Habib al-Adly vandaag over het geweld waarbij 21 christenen overleden en honderden gewond raakten.

Het gaat volgens de minister om sluitend bewijs tegen het “schimmige Leger van de Islam dat zich ophoudt in Gaza”. Persbureau Reuters meldt dat de groepering via een woordvoerder laat weten helemaal niet achter de autobomaanslag te zitten. “Wij zijn op geen enkele manier betrokken bij de aanslag. We prijzen hen die dat wel zijn.”

Het Leger van de Islam kwam eerder al in het nieuws door de ontvoering van BBC-journalist Alan Johnston. Een onbekend aantal mensen is gearresteerd in verband met de aanslag van 1 januari in Alexandrië, meer details werden vandaag niet vrijgegeven.

Vorig jaar doodde Israël nog drie leden van het leger. Zij zouden aanslagen hebben willen plegen op Israëlische en Amerikaanse doelen op het Egyptische schiereiland Sinaï.