Groenen trekken stekker uit Ierse regering

De Ierse Groene Partij heeft vandaag de steun aan de regering opgezegd. De partij zal nog wel voor de begrotingsvoorstellen voor 2011 stemmen, maar daarna hoeft premier Brian Cowen niet meer op haar steun te rekenen. “Het Ierse volk wil politieke zekerheid, economische zekerheid en het wil verkiezingen”, zei partijleider John Gormley.

Het besluit betekent een vervroeging van de verkiezingen, zegt correspondent Titia Ketelaar van NRC Handelsblad. Stonden die oorspronkelijk ooit voor 2012 op de agenda, recentelijk waren ze al vervroegd naar 11 maart en dat zal nu half februari worden.

Aanleiding voor het besluit van de Groenen is het aftreden van premier Cowen als leider van zijn eigen partij, Fianna Fail. Daarna zagen de Groenen ook geen reden meer hem te steunen. Én, zegt Ketelaar, ze moeten ook aan hun eigen hachje denken bij de komende verkiezingen. Het is een kleine partij en ze zijn bang te worden weggevaagd, omdat ze wel deel uitmaakten van de regering van Cowen.

Het besluit af te treden als partijleider kwam, zei Ketelaar gisteren, vermoedelijk na interne druk vanuit zijn partij:

“Hij won een door hemzelf uitgeschreven motie van vertrouwen, maar verspeelde dat vertrouwen donderdag toen hij kabinetsfuncties probeerde te wisselen zonder overleg met coalitiepartner De Groenen of met partijleden”