Diskwalificatie Groothuis teruggedraaid - Lee neemt leiding in klassement

Een grootse Kyou-Hyuk Lee heeft zondag een dubbelslag geslagen op het WK sprint in Heerenveen. De 32-jarige Zuid-Koreaan won de tweede 500 meter in een nieuw baanrecord (34,77 seconden) en nam de leiding over van Stefan Groothuis, die een matige race reed (35,56). Groothuis werd aanvankelijk gediskwalificeerd als gevolg van de Dr. Bibberregel: drie keer met zijn schaats over de rode lijn. Een protest van de KNSB - de tweede keer ging hij er niet helemaal overheen - was echter succesvol, waardoor hij gewoon mag starten.

Groothuis staat vierde op 1,48 seconden. Lee scherpte het oude baanrecord van Jeremy Wotherspoon met vier honderdsten aan. Jan Smeekens werd in 34,99 tweede, net voor Tae-Bum Mo: 35,01. Smeekens was de enige Nederlander die een goede 500 meter reed. Kjeld Nuis (35,68) en Jan Bos (35,84) eindigden in de achterhoede. Ook de Amerikaanse titelfavoriet Shani Davis liep met een tijd van 35,41 flinke averij op. Drievoudig wereldkampioen Lee heeft een flinke voorsprong opgebouwd voor de afsluitende 1000 meter. Zijn landgenoot Mo staat tweede op 0,75. Davis, de nummer drie, moet al 1,41 goedmaken. De Nederlanders lijken kansloos voor het podium. Nuis staat vijfde op 3,17, Smeekens negende op 3,68 en Bos heeft al een achterstand van meer dan 4,5 seconden.

Jac Orie over de kortstondige diskwalificatie: