Daniels wint Zilveren Camera

De winnende foto van Evert Jan Daniels

De beste persfoto van 2010 is gemaakt door freelance fotograaf Evert Jan Daniels: Mark Rutte, Maxime Verhagen en Geert Wilders die tevreden naar buiten komen lopen nadat ze overeenstemming hebben bereikt over de minderheidsregering VVD-CDA met gedoogsteun PVV. De foto werd gemaakt voor het AD. Volgens de jury toont Daniels niet alleen de onderhandelaars, maar ook hoe ze gezien willen worden.

De fotograaf kreeg de prijs, waaraan tienduizend euro is verbonden, uitgereikt in het fotomuseum in Den Haag. Samen met de andere genomineerde foto’s is de winnende tot en met 27 februari daar te zien.

De winnende foto van Daniels (1968) werd gekozen uit bijna tienduizend foto’s. De jury vindt dat goed te zien is te dat de partijleiders er zin in hebben. Ook de veronderstelde haast van de drie politici is vastgelegd in de “dynamische” en “symmetrische” foto. In de foto is volgens de jury ook de lust van het drietal te zien om Nederland te gaan hervormen.

Koos Breukel (1962) won de Nationale Portretprijs 2010 voor zijn foto van Mees Jongema. De jury beschrijft dit portret als “prachtig, kwetsbaar en tegelijkertijd krachtig, met een mix aan emoties, een toekomst voor zich maar toch vol vraagtekens, heel close”. Juryvoorzitter Pauline Kruseman overhandigde de prijs van tienduizend euro aan Breukel voor het maken van het meest bijzondere portret van een Nederlander in 2010. Het portret wordt opgenomen in de Nationale Portrettengalerij van het Nationaal Historisch Museum.

De Canon Prijs werd gewonnen door Rob Hornstra (1975). Hij maakte onder de titel On the other side of the mountain een krant van 64 pagina’s, die is uit te vouwen tot een doe-het-zelftentoonstelling. Het project is gefinancierd door middel van crowdfunding.