Arrestanten bij studentenprotest morgen voor rechter

Vijf mannen die vrijdag tijdens de studentendemonstratie in Den Haag zijn opgepakt wegens geweld tegen de politie zullen morgen al voor de rechter moeten verschijnen. Dit heeft het Openbaar Ministerie vandaag bekend gemaakt. Het OM past het zogeheten ‘supersnelrecht’ toe, dat wil zeggen binnen drie dagen na arrestatie voor de rechter. Alle vijf zitten nog vast.

Rellen na afloop studentendemonstratie
De studentendemonstratie afgelopen vrijdag verliep grotendeels rustig. Na afloop braken er echter rellen uit en werd de sfeer “grimmig”, zo berichtte een verslaggever van NRC Handelsblad ter plaatse. De vijf, in de leeftijd van 18 tot 27 jaar, die morgen voor de rechter komen worden er allen van verdacht voorwerpen naar de ME te hebben gegooid, variërend van een bierblikje tot stenen. In totaal werden 25 mensen aangehouden vrijdag, maar de overige twintig zijn al weer vrij. Sommigen werd een boete opgelegd.

Lik-op-stuk-beleid Openbaar Ministerie
De snelle rechtspleging is nieuw beleid van het OM bij geweld tegen mensen in een publieke functie, zoals politieagenten, ambulancemedewerkers en brandweermannen. Zij moeten hun werk op een veilige manier kunnen doen zonder slachtoffer te worden van agressie en geweld. Naast snelrecht eist het OM in deze gevallen ook een twee keer zwaardere straf dan gebruikelijk.