Al Jazeera: ruim 1600 ‘interne documenten’ over Israëlisch-Palestijns conflict

De Arabische tv-zender Al Jazeera heeft de beschikking gekregen over “duizenden pagina’s diplomatieke correspondentie met details over interne dynamiek van het Israëlisch-Palestijnse vredesproces”, zoals Al Jazeera het omschrijft. Beginnend op zondag zal de site drie dagen lang de belangrijkste bevindingen rapporteren. Al Jazeera heeft de ‘vondst’ gedeeld met de Britse krant The Guardian die eveneens een uitgebreid dossier heeft opgesteld.

Het gaat om “memos, e-mails, kaarten, notulen van privé-ontmoetingen, verslagen van uitwisselingen op hoog niveau, uiteenzettingen over strategie en zelfs power point presentaties”, schrijft Al Jazeera in een uitleg. Deze documenten lijken daarmee direct afkomstig te zijn van de bron en dus niets te maken te hebben met de kwart miljoen Amerikaanse diplomatieke telegrammen die recentelijk via WikiLeaks deels in de openbaarheid zijn gekomen.

Palestijnen boden vrijwel geheel Oost-Jeruzalem aan
Het belangrijkste nieuws dat Al Jazeera op zondag uit de documenten heeft geselecteerd is dat de Palestijnen in 2008 bijna geheel Oost-Jeruzalem aan de Israëliërs aanboden, terwijl Israël daar niets voor hoefde in te ruilen. “Dit is de eerste keer in de geschiedenis dat we zo’n aanbod doen”, zei Ahmed Qurei, de toenmalige onderhandelaar en een vroegere Palestijns premier destijds tegen de Israëlische delegatie.

De Palestijnen zouden dus uitermate gul zijn geweest. Daarmee begon onmiddellijk een spel van manipulatie van duiding. PvdA Tweede Kamerlid Diederik Samsom twitterde over die conclusie vannacht namelijk gelijk:

Ahmed Qurei zelf heeft inmiddels tegenover persbureau AP ontkend dat hij destijds een aanbod over Oost-Jeruzalem heeft gedaan. Hij spreekt van “een stapel leugens”. “Veel van de documenten zijn vervalst,” aldus de betrokken onderhandelaar. The Guardian schrijft dat de documenten onafhankelijk geverifieerd zijn door mensen betrokken bij het vredesproces en gestaafd worden door de diplomatieke cables waarover de krant via WikiLeaks de beschikking heeft.

‘De langzame dood van het vredesproces’
The Guardian omschrijft het beeld dat oprijst uit de documenten als “de langzame dood van het vredesproces in het Midden Oosten”. De Palestijnse leiders krijgen de kwalificaties “zwak - en in toenemende mate wanhopig”. De documenten laten Palestijnse leiders zien “die hun zaak bepleiten tegenover hooghartige Amerikaanse functionarissen in het aangezicht van Israëlische onderhandelaars die geen centimeter toegeven.”

Een Engelstalig verslag van Al Jazeera over het Palestijnse aanbod: