Iran verwacht akkoord zolang er maar ‘recht en fatsoen’ heerst

Er komt gewoon een akkoord over het Iraanse nucleaire programma. Als de zes wereldmachten aan tafel tenminste “vastberaden zijn en waarde hechten aan recht, rechtvaardigheid en fatsoen”. Dan heeft president Mahmoud Ahmadinejad goede hoop op een convenant.

De Iraanse leider sprak vandaag een menigte toe in Rasht. De speech werd ook live uitgezonden op de staatstelevisie. In volgende gesprekken zouden volgens hem resultaten geboekt kunnen worden. Gisteren trok Iran zich na twee dagen terug uit overleg over het Iraanse nucleaire programma. Het land sprak in Istanboel met Frankrijk, Amerika, Duitsland, China, Rusland en het Verenigd Koninkrijk over de koers die het vaart.

Onbeschaafde zionisten
Iran wil de gesprekken op een ander tijdstip wel weer hervatten. Ahmadinejad zei vandaag dat hij op voorhand al niet had verwacht dat een akkoord in “een paar sessies” bereikt zou worden. Het topoverleg in Istanboel werd na twee dagen verlaten omdat het land er niet over peinst uranium verrijkende praktijken te staken. Iran zegt dat het uranium gebruikt om energie op te wekken, maar de westerse landen vrezen een atoomwapenprogramma.

Ahmadinejad gaf vandaag Israël en haar westerse bondgenoten de schuld van het mislukte overleg. “Onbeschaafde zionisten en sommige mensen in Amerika en Europa hopen dat de problemen onopgelost blijven”, zei hij.

Guus Valk is voor NRC Handelsblad correspondent in Israël, waar men zich veel bezighoudt met nucleaire dreiging van Iran.

“Deskundigen hier in Israël vragen zich af of Iran wel echt uit is op het hebben van atoomwapens, of dat het ze meer gaat om het proces ernaartoe. Het land is inmiddels een speler geworden in het spel van internationale diplomatie. Hoewel Iran nooit officieel kenbaar maakte dat het atoomprogramma bestemd is voor het fabriceren van nucleaire wapens, heeft het kernwapendebat ze op de kaart gezet. Iran probeert zo invloed in de regio te verwerven.”