WTO: voedsel onnodig duur

Uitvoerbeperkingen zijn de belangrijkste oorzaak van de recente sterke stijging van de wereldwijde voedselprijzen. Dat zei het hoofd van de Wereldhandelsorganisatie (WTO) Pascal Lamy vandaag in een toespraak in Genève. Lamy waarschuwt dat landen andere methodes moeten vinden om voldoende voedsel te behouden voor hun eigen bevolking.

De recente sterke prijsstijging van granen wordt volgens Lamy vooral veroorzaakt door exportbeperkingen van Rusland en Oekraïne na de mislukte oogsten van afgelopen zomer.

Hoewel Lamy begrip zegt te hebben voor het feit dat landen uitvoerbeperkingen invoeren om te voorkomen dat hun bevolking honger lijdt, vindt hij dat er betere methodes zijn om de voedselvoorraad te garanderen. De oplossing moet komen uit een wereldwijde verhoging van de voedselproductie, betere sociale vangnetten en mogelijk het aanleggen van voedselreserves, zei Lamy.

In geval van nood kunnen landen van de WTO de uitvoer van voedsel beperken, maar Lamy zei vandaag dat de langlopende Doha-ronde moet zorgen voor een vermindering van andere belemmeringen van de internationale handel in voedsel, zoals landbouw- en exportsubsidies van westerse landen. Deze subsidies ondermijnen de voedselproductie in ontwikkelingslanden.

Twee weken geleden maakte de voedsel- en landbouworganisatie (FAO) van de Verenigde Naties bekend dat hun voedselprijsindex in 2010 een nieuw record had bereikt. Net als bij de vorige piek in 2008 zijn in verschillende landen rellen uitgebroken vanwege de hoge voedselprijzen. In Tunesië droegen de hoge prijzen bij aan de onrust die leidde tot het aftreden van president Ben Ali vorige week.

Het Amerikaanse ministerie van landbouw maakte gisteren bekend dat de vraag naar Amerikaans graan sterk gestegen is na de overstromingen in Australië. De zware regenval in Australië kwam juist toen de boeren de oogst wilden binnenhalen. De Verenigde Staten exporteerden afgelopen week ruim 1 miljoen ton graan. Dat is het hoogste niveau sinds augustus vorig jaar, toen Rusland de exportbeperkingen instelde vanwege de droogte. (Reuters, AP)

Zie ook beursrubiek, pagina 17