Tuinvogel

Dit weekeinde vindt voor de achtste keer de Nationale Tuinvogeltelling plaats. Het project is laagdrempelig: zoek een plek voor het raam vanwaar u de hele tuin of het balkon overziet; tel een half uur lang per vogelsoort het hoogste aantal dat u tegelijkertijd ziet en geef de resultaten door op www.tuinvogeltelling.nl. Iedereen mag meetellen, of u een doorgewinterde vogelkenner bent of nog geen mus van een vink kunt onderscheiden. Doel is het aanwakkeren van interesse in onze avifauna, en dat lukt prima. Vorig jaar telden 35.000 deelnemers ruim een miljoen vogels. De Nationale Tuinvogel Top 10 2010 werd aangevoerd door de huismus, met de merel en de koolmees op de tweede en derde plaats. Op nummer 10 verdrong de roodborst de ekster.

Op dezelfde website kunt u uitvogelen hoe het dit jaar met de tuinvogelstand gesteld is. Er kan zelfs naar de resultaten per postcode gezocht worden. Bij mij in de straat (3065 BA) zal de koolmees wel weer op één eindigen. In de tuin van Paleis Huis ten Bosch (2594 BD) schijnt de halsbandparkiet erg talrijk te zijn. U telt toch ook mee, Majesteit?

    • Kees Moeliker