Topman West-Afrikaanse centrale bank ontslagen vanwege steun Gbagbo

Dacoury-Tabley na afloop van een beraad van de West-Afrikaanse regionale centrale bank. Foto AFP.

Topman Philippe Henri Dacoury-Tabley van de West-Afrikaanse regionale centrale bank is vandaag ontslagen, meldt Reuters. De bank maakte in december al bekend dat het de rekeningen van president Laurent Gbagbo zou blokkeren, maar dat is tot op heden niet gebeurd. Dacoury-Tabley is daarom de laan uitgestuurd.

Dacoury-Tabley is een Ivoriaan en wordt gezien als een bondgenoot van Gbagbo. De bank is bang voor de mogelijke consequenties die de actie van Dacoury-Tabley met zich meebrengt. Want ondanks internationale druk weigert de zittende president Gbagbo het veld te ruimen voor tegenstander Alassane Ouattara, die de presidentsverkiezingen van 28 november won. Zowel de VN als de Afrikaanse Unie erkennen Ouattara als winnaar. Door de aanhoudende machtsstrijd en geweld zijn al duizenden burgers gevlucht.

Bemiddelingspogingen namens de Afrikaanse Unie om Gbagbo te overtuigen op te stappen zijn mislukt. Hierdoor wordt de kans groter op een militair ingrijpen door buurlanden.

    • Hans Klis