Thuiswedstrijd

Romantisch en altijd maatwerk. Jan Taminiau maakt er furore mee.

None

Zes jaar geleden gaf mode-ontwerper Jan Taminiau (35) zijn eerste modeshow tijdens de Amsterdam International Fashion Week (AIFW). Woensdag is hij terug op dezelfde plek waar hij begon. Maar nu geldt zijn aanwezigheid als absoluut hoogtepunt van de 14de editie van de AIFW.

Taminiau maakt romantische en altijd handgemaakte kleren van natuurlijke materialen. Zijn kleren zijn maatwerk. Klanten moeten soms vijf keer terugkomen voordat een jurk past. In een jaar verkoopt hij 20 à 30 stuks. Onder andere aan prinses Máxima. In 2009 droeg ze een jasje van zijn hand dat gemaakt was van een postzak. Op Prinsjesdag 2009 verscheen ze in een roze jurk van zijde chiffon van zijn hand.

Zijn internationale doorbraak dankt hij aan zijn modeshows tijdens de Haute Couture Week in Parijs waar hij sinds 2007 elk half jaar showt. Zijn kleren waren te zien op de cover van de invloedrijke Italiaanse Vogue. Onlangs droeg Lady Gaga een jurk van Taminiau. Maandag, twee dagen voor zijn show op de AIFW, presenteert hij zijn nieuwste collectie dan ook eerst in de prestigieuze coutureweek in Parijs.

Taminiau: „Ik kijk om me heen en ben me er meer dan ooit van bewust dat ik nu duidelijk zichtbaar ben voor de buitenwereld.” Zijn laatste collectie heet dan ook toepasselijk ‘Reflections’. In de jurk op de foto verbeeldde hij het thema door letterlijke bespiegelingen in de kraag van de jurk, de hoed en de schoenen.

Zijn komende modeshows – hij presenteert zowel een draagbare als een couturelijn – op de Amsterdam International Fashion Week noemt hij meer leuk dan nodig. „Het voelt als een thuiswedstrijd”, zegt hij. De AIFW heeft me klaargestoomd voor mijn internationale carrière.

    • Aynouk Tan