Sabbat! Of zondag?

Waar: Zuideinde – Haarlemmerliede. Route ontleend aan ‘Stelling van Amsterdam’, LAW streekpad 9.

Afstand: 15 km.

De grote pont vaart ons over het Noordzeekanaal.

We gaan van boord en buigen af, we volgen Zijkanaal C. Dat lijkt op een rivier, met een bocht en buitendijks land waar het oude riet plat op zijn buik ligt. Er staat een felle wind. In een haventje jammeren de zeiljachten met gierende masten om hun bazen.

Onder de wolkenhemel knipoogt een vliegtuig met de lichten aan zijn vleugels.

Geen valer licht dan januarilicht. Het ontdoet een landschap van zijn kleuren. Het vergrijst het water. Het veegt het rood uit van het kwintet hijskranen in de verte.

Er trekt een vliegtuig over, het daalt.

Ik passeer een golfterrein. Enkele golfers stofzuigen het gras met hun duwkarretjes. Lijkt mij. Het terrein loopt over in een smakelijk verwaaid natuurgebiedje, met kale struiken en modderveldjes. Een informatiebord staat naaktrecreatie toe, maar het verklaart de bosjes tot verboden terrein. Niemand te zien. „Die zitten natuurlijk toch in de bosjes”, vermoedt man.

Er gaat een slank vliegtuig voorbij, een wit insect.

Aan Zijkanaal B liggen woonschepen. Nee, drijfdroomhuizen, die hebben bijvoorbeeld glas-in-lood-zwanen aan weerszijden van een deur. Er is ook een dissidente uitdragerijboot, met meesterlijke verzamelingen op zijn erf. De spiegels bij de spiegels, de kasten bij de kasten, de kannen bij de kannen. En met een spandoek: „Sabbat! Of zondag?” Ja, dat is de vraag.

Van de weeromstuit zie ik een zondeval in de gevelsteen van het oude gemaal ertegenover: het staat er zelf op, met het schaamrood op zijn muren.

Een vliegtuig. Dik en blauw. Die vliegtuigen hoor je niet, hoor. De wind overraast ze.

De route voert nu, langs de lange, dichtbegroeide verdedigingswal, van fort naar fort. Ze lijken grillen van de natuur, breeduit verstopt in het land.

Een vliegtuig. Zwaar.

Rondom Spaarndam zijn de weidegronden waterland geworden. Er marcheert een ganzenfanfare op me af. Gestrekte halzen, schetterende snavels.

En daar ontrolt zich het machtige Spaarne. Het schuimbekt in de wind.

Een meeuw. Zilverwit. Hoog. Hij stijgt.

Informatie, routekaartje, gps-punten en foto’s via nrc.nl/aandewandel

    • Joyce Roodnat