Russische WikiLeaks toont 'paleis Poetin'

Een van de foto's van het 'paleis van Poetin' op de RuLeaks website

Rusland heeft sinds december zijn eigen WikiLeaks, RuLeaks (http://ruleaks.net/). De site wordt gemaakt door een tiental bloggers die zich de ‘Anoniemen’ noemen. De meesten zijn leden van de Piratenpartij van Rusland, een beweging die zich verzet tegen copyright.

Volgens de leider van de Piratenpartij willen de Anoniemen grote schoonmaak houden binnen de Russische staat.

De site bevat tot nog toe vooral Amerikaanse diplomatenpost die ook bij WikiLeaks is verschenen. Alleen is die post nu in het Russisch vertaald, zodat ook de vele niet-Engels lezende Russen ervan kunnen genieten.

Maar afgelopen dinsdag kwam RuLeaks ook met eigen nieuws: de eerste foto’s van het  privépaleis aan de Zwarte Zee, waarvan wordt beweerd dat het voor premier Poetin wordt gebouwd.

Eind december kwam een voormalige zakenpartner van Poetin met de onthulling hierover in een open brief aan president Medvedev, waarin hij de corruptie in hoge regeringskringen hekelde. De bouw van het paleis met zijn gastenverblijven, helikoptervelden, sportcomplexen en wegen zou volgens hem één miljard dollar kosten.

Een betere binnenkomer kon RuLeaks zich niet wensen. Sinds de foto’s dinsdag op de website werden gepubliceerd, nam het aantal hits toe met een factor toien, tot zo’n 80.000 per dag. Woensdag en donderdag was de site zelfs geblokkeerd, door wie is niet duidelijk. Volgens RuLeaks zijn de foto’s van het paleis nog maar het begin van wat er nog gepubliceerd gaat worden.

De foto's zijn te zien via http://ruleaks.net/