Qatar is kwelgeest Japan om Azië Cup

Gastland Qatar heeft niet voor en stunt kunnen zorgen in het voetbaltoernooi om de Azië Cup. Favoriet Japan scoorde echter pas in de negentigste minuut van de kwartfinale de winnende goal: 3-2. Met tien man kwam Japan terug van een 2-1 achterstand, waarna Masahiko Inoha op de valreep de zege veiligstelde. VVV-Venlo-verdediger Maya Yoshida had in de 62ste minuut zijn tweede gele kaart gekregen en moest het veld verlaten.

Qatar kwam tegen alle verwachtingen in al na twaalf minuten op voorsprong door Sebastian Soria. Binnen het half uur was het alweer gelijk. Dortmund-aanvaller Shinji Kagawa kopte van dichtbij binnen nadat Shinji Okazaki een pass van oud-VVV'er Keisuke Honda over de Qatarese keeper Qasem Burhan heen had gewipt.

Na ruim een uur kreeg Japan een flinke tik te verwerken. Eerst ontving Yoshida zijn tweede gele kaart binnen zestien minuten en uit de vrije trap werd het 2-1. Fabio Cesar, een genaturaliseerde Braziliaan, kreeg de frommelgoal op zijn naam. Japan kwam via Kagawa terug in de wedstrijd. In de slotminuut bezweek Qatar onder de Japanse druk. Verdediger Inoha besliste de wedstrijd. In de halve finale treft Japan de winnaar van de wedstrijd tussen Iran en Zuid-Korea. Die kwartfinale wordt vandaag gespeeld.

Ook Oezbekistan heeft de halve finale om de Azië Cup bereikt. Dankzij twee treffers van Ulugbek Bakaev werd met 2-1 van Jordanië gewonnen. Bij de laatste vier wacht Oezbekistan een treffen met Australië of Irak. Die landen spelen eveneens vandaag tegen elkaar.

In de tweede helft kreeg Oezbekistan nog een tegenvaller te verwerken. Keeper Nesterov moest zich een half uur voor tijd laten vervangen door reservedoelman Temur Juraev. (Novum)