Premier Albanië: oppositie wil Tunesische staatsgreep

De oproerpolitie greep gisteren hard in tijdens een anti-regeringsdemonstratie in Tirana. Foto Reuters.

De oppositie in Albanië wil een gewelddadige staatsgreep plegen en heeft een Tunesisch scenario voor Albanië in gedachten. Dat zei premier Sali Berisha van Albanië vannacht tijdens een persconferentie. Hij reageerde op de gewelddadige protesten tegen zijn regering in hoofdstad Tirana waarbij gisteren drie doden vielen en tientallen mensen gewond raakten. Het waren de ernstigste ongeregeldheden in ruim tien jaar.

Meer dan twintigduizend Albaniërs waren gisteren aanwezig bij een bijeenkomst van de socialistische oppositiepartij. Zij wilden de conservatieve premier Berisha met de manifestatie dwingen nieuwe verkiezingen uit te schrijven. Het lijkt er echter niet op dat de premier dat van plan. “Niemand kan in dit land de macht grijpen met gewelddadige middelen”, zei Berisha op de persconferentie.

Oppositie: premier ‘politieke organisator’ doden
Oppositieleider Edi Rama verwierp vanochtend Berisha’s verwijt dat hij uit is op Tunesische toestanden. Rama stelde de premier en zijn minister van Binnenlandse Zaken persoonlijk verantwoordelijk voor het dodelijke geweld van gisteren door hen de “politieke organisator” van de doden te noemen.

De politieke situatie in Albanië is al maanden gespannen, schrijft NRC Handelsblad vandaag:

“De afgelopen maanden waren de spanningen tussen regering en oppositie hoog opgelopen. Oppositieleider Edi Rama, van de Socialistische Partij, weigert de uitslag te accepteren van de parlementsverkiezingen van 2009, die de partij van premier Sali Berisha met een heel kleine meerderheid won. Besprekingen om de impasse te doorbreken zijn op niets uitgelopen. Vorige week zag vicepremier Ilir Meta, wiens partij coalitiegenoot is van de premier, zich genoodzaakt af te treden door een corruptieschandaal. Daarop riep de oppositie om nieuwe verkiezingen.”

De Verenigde Staten en de Europese Unie riepen de Albanese politici gisteravond laat op tot kalmte. Een woordvoerder van de Amerikaanse regering veroordeelde het geweld in Tirana en noemde het gebruik van ‘provocatieve retoriek’ een ‘ondienst aan het Albanese volk’.

    • Pim van den Dool