Pony's en politiek op beurs Berlijn

Voor minister Henk Bleker en zijn ambtenaren is de landbouwbeurs in Berlijn vooral politiek. Over het Duitse dioxineschandaal wordt gezwegen.

De jaarlijkse Internationale Grüne Woche, een van de grootste landbouwbeurzen ter wereld, opende deze week in Berlijn. Foto's AFP, Reuters A woman cleans the floor next to a mock windmill in the Dutch pavilion of the Internationale Gruene Woche IGW (International Green Week) agriculture and food fair in Berlin, January 20, 2011. The annual exhibition of food stuffs and agricultural products is one of the world's largest of its kind and opens its doors tomorrow for the 76th time. REUTERS/Thomas Peter (GERMANY - Tags: BUSINESS AGRICULTURE) REUTERS

Met zijn nette, bruinleren schoenen staat hij in de paardenbak, pony nummer 66 in bedwang te houden. „Is-ie mooi of is-ie mooi?” Het is geen vraag.

Stralend van trots showt staatssecretaris Henk Bleker van Landbouw (CDA) ‘zijn’ pony. Althans, een nakomeling van een van zijn hengsten. Toevallig ontdekt op de Grüne Woche in Berlijn, de grootste landbouw-, voedsel- en tuinbouwbeurs van Europa.

De ambtelijke top van zijn departement heeft in allerijl het strakke schema omgegooid zodat Bleker, een hobby-ponyfokker uit Oost-Groningen, ook nummer 66 kan bekijken. Het gesprek met de Noorse landbouwminister moest ervoor worden ingekort, maar Bleker staat bij de pony’s te stralen.

Zijn ambtelijke staf had het al voorspeld. We krijgen hem nooit meer weg uit de ‘Tierstal’, lachten zij toen de afdeling met levende dieren in zicht, of beter gezegd reukafstand, kwam.

De Grüne Woche trekt ieder jaar vier- à vijfhonderdduizend bezoekers. Eergisteren was de officiële opening, met een speech van Ilse Aigner, de Duitse minister van Landbouw die sinds het dioxineschandaal van vorige week in eigen land onder vuur ligt. Maandag staat het schandaal op de agenda van het landbouwberaad in Brussel. Bleker vraag Aigner er niets over op de beurs in Berlijn. „Ze is gastvrouw, zeg. Kom op.”

Voor Bleker is de Grüne Woche desondanks een plek om politiek zaken te doen. Alle Europese landbouwministers zijn er. Bleker is ontspannen terwijl hij een rondgang maakt over de beurs, op het nonchalante af. Hij schudt handen, klopt op schouders. En of hij nu op de foto gaat met Frau Antje of een praatje maakt met een worstmaker uit de Duitse deelstaat Hessen, hij blijft opgewekt en enthousiast. Tijdens de onderonsjes met andere landbouwministers kijkt hij gewichtiger, praat hij op serieuze toon – al spreekt hij naar eigen zeggen Duits op niveau-Louis van Gaal – en probeert hij afspraken te maken. Zoals met zijn Russische ambtsgenoot Jelena Borisovna Skrynnik.

Rusland blokkeert met enige regelmaat grote Nederlandse partijen, zoals zuivel, bloemen, fruit. Zonder reden, volgens Bleker. „Dat speelt al langer en daar moet een eind aan komen. Dat heb ik vandaag, op z’n Gronings, en niet in diplomatieke woorden, tegen haar gezegd.” Het resultaat: een afspraak voor een protocol om blokkades te voorkomen.

Blekers ambtenaren, onder wie directeur-generaal Hans Hoogeveen, kijken tevreden toe. „Vakkennis, daarmee kunnen wij hem helpen als dat nodig is. Maar zaken doen begint bij het contact, en dat doet hij heel soepel.”

Het gevolg van Bleker – waarin ook oud-minister van Landbouw Gerrit Braks en diens vrouw – trekt in hoog tempo door de immense beurshal. Onderweg zijn er ‘bilateraaltjes’ met ministers, informele overleggen. Hiermee zijn aanzienlijke financiële belangen gemoeid. Vorig jaar groeide de Nederlandse agrarische export tot 65 miljard euro (van 60,5 een jaar eerder), blijkt uit de nieuwste exportcijfers. Duitsland is veruit de belangrijkste handelspartner.

Bleker houdt zich in Berlijn niet uitsluitend bezig met landbouw. Als hij hoort dat tegelijk de Fashion Week plaatsvindt, wil hij er heen. Binnen een mum van tijd is het geregeld en bekijkt de staatssecretaris een uur spijkerbroeken en schoenen. Even wat anders dan varkensvoer, landbouwapparatuur en Blekers eigen pony.

Rectificaties / gerectificeerd

Correcties & aanvullingen

In het artikel Pony’s en politiek op beurs Berlijn (22 januari, pagina 15) wordt Henk Bleker ‘minister’ genoemd. Bleker (CDA) is staatssecretaris van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie.

    • Barbara Rijlaarsdam