Pijp voor Mr. Hulot, sigaret voor Sartre

Gun Jean-Paul Sartre en André Malraux hun sigaretten en Mr. Hulot zijn pijp. Laat kettingrokers Serge Gainsbourg en Coco Chanel met rust. Dat bepleit Didier Mathus van de Franse socialistische partij deze week in het Franse parlement.

Mathus wil een versoepeling van de anti-rookwet voor artistieke werken en reproducties. Want de wet-Evin die Frankrijk in 1991 invoerde gaat heel ver. Waar reclame voor roken ook elders aan banden is gelegd, is in Frankrijk, naast roken op publieke plaatsen, elke openbare afbeelding die tabaksgebruik kan stimuleren verboden.

En die wet wordt strikt toegepast. Zo werden bijvoorbeeld uit tentoonstellingsposters en -catalogi de sigaret van Jean-Paul Sartre van foto's verwijderd. Op posters bij de expositie over filmmaker Jacques Tati in 2009 werd de pijp van diens alter ego Mr. Hulot vervangen door een windmolentje. Er was nog net geen „ceci n’ést pas une pipe” bij geschreven. Op de tentoonstelling zelf lag overigens een vijf meter lange replica van Mr. Hulots archetypische pijp.

Volgens Mathus betreft het „groteske falsificatie” en retoucheren alleen totalitaire regimes oude afbeeldingen zodat die aan huidige normen en waarden voldoen. In zijn voorstel moet cultureel erfgoed worden beschermd tegen „een te letterlijke toepassing” van de wet-Evin. Op 27 januari wordt zijn voorstel in behandeling genomen.