Partij dubt over missie die ze zelf wilde

Wel of niet opnieuw naar Afghanistan, dat is de vraag. GroenLinks speelt komende week een cruciale rol maar ziet vooral nog een hoop open einden.

Het wordt de week van de waarheid voor het kabinet-Rutte. Opnieuw naar Afghanistan of niet? Dat is de vraag. Met als minstens zo belangrijke nevenvraag: kan in Nederland een minderheidskabinet eigenlijk wel succesvol regeren?

De politieke spanning rondom het besluit van het kabinet een gecombineerde EU-NAVO politiemissie naar Afghanistan te sturen loopt op. Een briefing van de militaire top, gistermiddag in de Tweede Kamer, heeft de zorgen bij GroenLinks niet weggenomen. En het is uitgerekend deze oppositiepartij die volgende week een cruciale rol speelt om de coalitie van VVD en CDA een meerderheid voor het zo omstreden en beladen voorstel te bezorgen. Komende donderdag velt de Tweede Kamer het definitieve oordeel. „Ik zie een hoop open einden. Er moet nog veel gebeuren”, zei GroenLinks-fractievoorzitter Jolande Sap gisteren na afloop van de informatiebijeenkomst voor Kamerleden.

Het was hetzelfde GroenLinks dat vorig jaar de deur open zette voor een nieuwe Nederlandse betrokkenheid bij Afghanistan, zo blijkt uit een reconstructie van deze krant over de wijze waarop het nu voorliggende kabinetsbesluit tot stand is gekomen. De gesprekken hierover begonnen vrijwel direct na de val van het kabinet Balkenende, begin vorig jaar. Directeur Rob de Wijk van het The Hague Institute for Strategic Studies nam hiervoor het initiatief. Hij trok achter de schermen samen op met het Tweede Kamerlid Mariko Peters van GroenLinks. Het leidde uiteindelijk tot een aangenomen motie van GroenLinks en D66. Het kabinetsbesluit is op deze motie gebaseerd, maar fractievoorzitter Sap van GroenLinks vindt dat de betrokken ministers wel „de randen van de motie behoorlijk hebben opgezocht”.

De grote vrees van de partij is dat de politiemissie als gevolg van de omstandigheden in Afghanistan toch een te militair karakter krijgt. Die vrees is er na de uitleg van de militairen nog steeds, maakte Sap duidelijk.

De VVD-CDA coalitie heeft de oppositie nodig omdat gedoogpartner de PVV fel tegen is. Hetzelfde geldt voor de SP en de Partij voor de Dieren. Ook de PvdA wil het huidige voorstel niet steunen. De overige partijen in de Kamer, GroenLinks, D66, ChristenUnie en SGP kunnen het kabinet aan een krappe meerderheid helpen.

Premier Mark Rutte (VVD) zei gisteren na afloop van de ministerraad „goede hoop maar geen garantie” te hebben dat hij volgende week de Kamer van het nut van de missie zal weten te overtuigen.

Nederland wil prestige: pagina 4

    • Mark Kranenburg