Nederlands marineschip opent vuur op piraten

Het Nederlandse marineschip Hr. Ms. De Ruyter opende vrijdagmiddag het vuur op een piratenschip in de Arabische Zee, meldt het ministerie van Defensie vanavond. Hierbij werd met precisievuur een van piraterij verdacht moederschip onschadelijk gemaakt.

Een helikopter van het fregat ontdekte het verdachte schip op veertig kilometer afstand van Hr Ms. De Ruyter. Toen het moederschip niet reageerde op oproepen van het fregat en ook niet stopte na het vuren van enkele waarschuwingsschoten werd besloten om het schip onschadelijk te maken.

Omdat er mogelijk gijzelaars aanwezig konden zijn, werd een scherpschutter van de special forces van het Korps Mariniers ingezet. Deze schakelde het motorblok uit van een kleinere boot - een zogenoemde skiff -  op het dek van het moederschip.

Skiffs worden gebruikt om dichtbij passerende koopvaarders te komen en deze te enteren. Het uitschakelen van de skiff is een manier om piratenactiviteiten te verstoren en tegelijkertijd eventuele gijzelaars niet in gevaar te brengen.

    • Hans Klis