Marina Abramovic ontwerpt een toetje

None

Marina Abramovic maakte vorig jaar furore in New York met haar performance The Artist Is Present. Op haar overzichtstentoonstelling in het Museum of Modern Art zat ze de hele dag achter een tafel en iemand uit het publiek mocht tegenover haar zitten. Sommigen overleefden haar intense blik ternauwernood.

Nu heeft Abramovic een nieuw project in New York. Ditmaal kun je haar niet zien, maar wel naar haar luisteren. En je kunt haar proeven. Voor restaurant Park Avenue Winter ontwierp ze samen met chef Kevin Lasko een dessert van chocolade-ijs en merengue op een bedje van amandelcake en koekkruimels, versierd met bladgoud en gesponnen suiker. Aan tafel wordt het met rum geflambeerd.

Bij deze Volcano Flambé krijgt de gast een doos met het boekje Spirit Recipes en een mp3-speler met een toespraak van de kunstenaar, waarnaar hij tijdens het eten moet luisteren. Tijdens het bestellen moet de restaurantgast een witte jas dragen. Het dessert verschijnt pas nadat de gast door Marina Abramovic’ stem gedwongen is zijn ogen dicht te doen.

Het toetje haalde vorige week het satirische programma Saturday Night Live. „Just the check please”, zei de presentator nadat hij de omschrijving van het menu had voorgelezen.

Het dessert kost 20 dollar, waarmee het waarschijnlijk het goedkoopste werk van Abramovic op de markt is. Het staat tot 20 maart op het menu van restaurant Park Avenue Winter.

Volcano Flambé, volgens Abramovic een „multisensory culinary intervention”, is het eerste dessert dat chef Kevin Lasko creëert in samenwerking met een kunstenaar. Het project werd bedacht door de non-profit organisatie Creative Time, die het als haar taak ziet de „belangrijkste, grensverleggendste en meest exceptionele kunst van deze tijd te produceren; kunst die de publieke ruimte infiltreert en miljoenen mensen in New York en wereldwijd engageert.”

Bianca Stigter

    • Bianca Stigter