Kroes geeft Hongarije twee weken voor uitleg mediawet

Europarlementariërs protesteerden deze week in het Europees parlement tegen de nieuwe Hongaarse mediawet. Foto AP.

De EU geeft Hongarije twee weken de tijd om aan te tonen dat de omstreden nieuwe mediawet van het land niet in strijd is met de Europese regels. Dat heeft eurocommissaris Neelie Kroes (Digitale Media) het land gisteren per brief laten weten. Als Hongarije geen overtuigende uitleg geeft, onderneemt de EU juridische stappen.

In een reactie op de brief zei een woordvoerder van de Hongaarse regering tegen Reuters dat de Europese Commissie op bepaalde punten om ‘verheldering’ heeft gevraagd. Hongarije zal de onduidelijkheid binnen twee weken wegnemen, aldus de woordvoerder.

Wet vraagt ‘evenwichtige berichtgeving’
De mediawet heeft binnen de EU tot heftige reacties geleid, omdat Hongarije er de persvrijheid mee zou aantasten. In de wet wordt van journalisten onder meer ‘evenwichtige berichtgeving’ geëist, zonder dat duidelijk is wat dit precies inhoudt. De kritiek op Hongarije is de laatste weken verhevigd omdat het land sinds 1 januari voorzitter is van de EU.

Premier Orbán heeft eerder gezegd dat hij de wet wil aanpassen als deze in strijd blijkt met EU-richtlijnen. Hij is daar echter niet van overtuigd en stelt dat de wet aan alle Europese normen voldoet.

    • Pim van den Dool