Kort nieuws Economie

CPB: wereldhandel weer op niveau 2008

Den Haag, 22 jan. De wereldhandel is weer terug op het niveau van voor het begin van de financiële crisis in 2008. Dat bleek gisteren uit cijfers van het Centraal Planbureau (CPB), dat deze gegevens aanlevert voor ondermeer de Wereldbank en de Europese Commissie. Volgens het CPB bereikte hun index voor de wereldhandel in november een niveau van 164,1, hoger dan de voorlaatste piek van 163,6 in april 2008. In het jaar 2000 is de index op 100 gezet. De wereldhandel, en daarmee ook de wereldeconomie, begint weer aan te sterken, aldus het CPB. (Reuters)

‘Spanje wil deel banken nationaliseren’

Madrid, 22 jan. De Spaanse overheid werkt aan plannen om de regionale spaarbanken van het land gedeeltelijk te nationaliseren. Vice-premier Alfredo Pérez Rubalcaba heeft gezegd dat er snel nieuwe regels komen voor de spaarbanken, bekend als cajas. Veel cajas hebben ernstige financiële problemen doordat ze slechte hypotheekleningen op hun balans hebben. Het reddingsplan van de Spaanse overheid zou inhouden dat de regionale spaarbanken zich omvormen tot reguliere banken, waarna de overheid een deel van de aandelen koopt. Beleggers vrezen echter dat het Spaanse begrotingstekort daardoor verder zal oplopen, waardoor het waarschijnlijker wordt dat Spanje internationale financiële steun moet vragen. (Reuters)

‘Griekenland ver met inlopen schuld’

Londen, 22 jan. Eén van de drie grote kredietbeoordelaars zegt dat Griekenland de hoge staatsschuld sneller dan verwacht weet terug te dringen. Directeur David Riley van kredietbeoordelaar Fitch zei gisteren dat Griekenland „de, toegegeven lage, verwachtingen ruim heeft overtroffen” door het invoeren van een „bijna nog nooit vertoond” groot bezuinigingspakket. Volgens Riley zou de Griekse schuld snel verder kunnen afnemen als de Griekse overheid haar doelstellingen blijft bereiken en de economie weer gaat groeien. Griekenland kreeg eerder een junk status van Fitch, wat betekent dat investeren in het land als zeer onveilig wordt gezien. (AP)

Saab roept auto’s terug vanwege defect

Trollhättan, 22 jan. De Zweedse autoproducent Saab, sinds januari vorig jaar in handen van het Nederlandse Spyker Cars, roept ruim vierduizend auto’s terug vanwege een defect aan de brandstofpomp waardoor de motor kan afslaan tijdens het rijden. Volgens Saab kan het defect optreden in bepaalde modellen van de Saab 9-3 gebouwd in 2010. Voor zover bekend zijn er geen ongelukken veroorzaakt door het defect, zegt Saab. Het bewuste onderdeel kan door de dealer vervangen worden. Het is niet bekend of er ook in Nederland verkochte modellen onder de terugroepactie van Saab vallen. (AP)

Bank of America lijdt verlies door last

Amsterdam, 22 jan. Bank of America heeft het vierde kwartaal van 2010 met verlies afgesloten als gevolg van een eenmalige afschrijving van 2 miljard dollar (1,5 miljard euro) op de slecht presterende hypotheekactiviteiten. Mede door de afschrijving leed de grootste bank van de Verenigde Staten afgelopen kwartaal een verlies van 1,2 miljard dollar. Zonder de afboeking had de bank in het vierde kwartaal een nettowinst van 756 miljoen geboekt. Bank of America boekte eerder al 2 miljard af op de hypotheek- en verzekeringsactiviteiten. (Reuters)

Rechtszaak VS over openheid internet

Rotterdam, 22 jan. De Amerikaanse internetaanbieder Verizon klaagt toezichthouder FCC aan omdat het buiten zijn bevoegdheid regels zou hebben gesteld voor het internet. Dat meldde The Washington Post gisteren. De FCC stelde vorige maand nieuwe regels in die providers verbieden om legale websites te blokkeren voor hun klanten. Verizon vindt dat de FCC die bevoegdheid niet heeft. Vorig jaar werd de FCC al eens teruggefloten door een rechter omdat het netneutraliteit – een verbod voor internetaanbieders om te discrimineren op inhoud – had geëist van Comcast, een concurrent van Verizon. (NRC)

Kabelbedrijf Draka uit de rode cijfers

Amsterdam, 22 jan. Kabelbedrijf Draka heeft het afgelopen jaar een verlies van 18,2 miljoen euro omgebogen in een winst van 5 miljoen euro. Dat blijkt uit cijfers die Draka gisteren heeft bekendgemaakt. De omzet steeg met bijna 20 procent tot 2,4 miljard euro. De cijfers zijn gepubliceerd aan de vooravond van een bijzondere aandeelhoudersvergadering van Draka. Woensdag beslissen de aandeelhouders over het bod dat het Italiaanse Prysmian heeft uitgebracht op Draka. In het bod krijgen de aandeelhouders van Draka krijgen 8,60 euro per aandeel, plus nieuwe aandelen Prysmian. Het Chinese Xinmao trok zich begin deze maand terug uit de overnamestrijd. (NRC)