Kort nieuws Buitenland

Inauguratie van president Loekasjenko (Wit-Rusland). Foto Reuters Belarus's President Alexander Lukashenko attend his inauguration ceremony in Minsk January 21, 2011. Lukashenko was sworn in on Friday in a ceremony boycotted by Western ambassadors after his re-election last month in what the opposition and international monitors said was a rigged vote. REUTERS/Sergei Grits/Pool (BELARUS - Tags: POLITICS) REUTERS

Kroes dreigt Hongarije over mediawet

Brussel, 22 jan. - De Europese Commissie heeft Hongarije gisteren twee weken de tijd gegeven om aan te tonen dat de zwaar omstreden nieuwe mediawet niet strijdig is met de Europese regels, en anders begint Brussel een juridische procedure. Volgens een woordvoerder van de Commissie heeft Eurocommissaris Neelie Kroes, verantwoordelijk voor digitale media, dat Boedapest in een brief laten weten. De wet heeft in andere Europese landen en in het Europees Parlement tot heftige reacties geleid, omdat de persvrijheid erdoor zou worden aangetast. In de wet wordt van journalisten onder meer „evenwichtige berichtgeving” geëist, zonder dat duidelijk wordt wat daaronder wordt verstaan. (Reuters)

Loekasjenko niet bang voor revolutie

Minsk, 22 jan. - De Wit-Russische president Aleksandr Loekasjenko is gisteren geïnaugureerd voor een vierde termijn. In zijn toespraak haalde Loekasjenko fel uit naar zijn critici. „Het volk heeft gesproken en opnieuw bevestigd dat Wit-Rusland een vrije en democratische staat is”, aldus de president, die ervan wordt beschuldigd de verkiezingen te hebben gemanipuleerd. „De keuze van het volk is heilig en onbetwistbaar.” Met een verwijzing naar regimewijzigingen in andere voormalige Sovjet-republieken, zoals Georgië en Oekraïne, zei Loekasjenko: „Het virus van de kleurenrevoluties verslaat alleen zwakke landen.” Hij waarschuwde landen die overwegen sancties tegen Wit-Rusland in te stellen. „We zullen onmiddellijk reageren en tegenmaatregelen nemen, waaronder de hardst denkbare.” Tijdens zijn inauguratie werd buiten door een kleine groep Wit-Russen gedemonstreerd. Zij werden gearresteerd en afgevoerd. (AP, Reuters, AFP)

Officier vast na verkrachtingen Congo

Kinshasa, 22 jan. - In Congo is gisteren een hoge legerofficier ervan beschuldigd zijn manschappen enkele weken geleden te hebben opgedragen om tientallen vrouwen te verkrachten. Dat heeft een woordvoerder van de VN-vredesmissie in Oost-Congo gezegd. Eerder werden in verband met de verkrachtingen tien militairen gearresteerd. Met de arrestatie van de hoge officier wil de VN de druk opvoeren op de Congolese autoriteiten om het leger te zuiveren. In Oost-Congo is het nog steeds onrustig nadat in 2003 een einde kwam aan een burgeroorlog waarbij zo’n vijf miljoen mensen omkwamen. Verkrachting, zowel door het reguliere leger als door rebellengroepen, komt het grondstofrijke gebied veel voor. (Reuters)

Aung San Suu Kyi krijgt internet

Rangoon, 22 jan. - De Birmese politica en Nobelprijswinnares Aung San Suu Kyi, die afgelopen november vrijkwam nadat ze jarenlang in huisarrest had gezeten, is sinds gisteren aangesloten op internet. Technici hebben in haar huis een draadloze internetverbinding aangelegd, nadat de militaire junta daarvoor toestemming had gegeven. Volgens een assistent heeft ze er tot nu toe geen gebruik van gemaakt, want het signaal was nog te zwak. Suu Kyi heeft vijftien van de afgelopen 21 jaar vastgezeten en zou nooit eerder internet hebben gebruikt. Na haar vrijlating vroeg ze een particulier bedrijf om een internetaansluiting. De aanvraag werd overgenomen door een bedrijf dat aan de junta is gelieerd. Suu Kyi zou vooral gebruik willen maken van sociale-netwerksites, om contact te leggen met jonge mensen. (BBC, AFP)