Iran stapt uit overleg over nucleair programma

Iran is uit het overleg gestapt over het Iraanse nucleaire programma. Het land sprak met zes wereldmachten in Istanboel over de koers die het vaart, maar zag geen heil in de gesprekken, zo meldt Reuters.

Vandaag was de tweede dag van de gesprekken onder leiding van Catherine Ashton, buitenlandchef van de Europese Unie. Deelnemers zijn afgevaardigden van de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Rusland, China en Duitsland.

Ashton liet weten ‘teleurgesteld’ te zijn over het Iraanse standpunt in de gesprekken in Istanboel. De voorwaarden die Iran stelt zijn volgens Ashton ‘onacceptabel’. Iran eist dat de sancties worden opgeheven die de VN-Veiligheidsraad heeft ingesteld vanwege de Iraanse weigering om te stoppen met verrijking van uranium. Ook wil het land dat de andere wereldmachten het recht van Iran om nucleaire brandstof te produceren erkennen.

“Het proces kan voortgang vinden als Iran zich positief opstelt. Wij wachten nu op hoe Iran reageert na reflectie.” - Ashton op een persconferentie

De afgevaardigde van Iran gaf wel aan de gesprekken te willen voortzetten, maar een datum of plaats is nog niet vastgesteld.

Westerse landen verdenken Iran ervan kernwapens te ontwikkelen. Teheran houdt vol dat het nucleaire programma bedoeld is voor kernenergie.

    • Peter van der Ploeg