In tien minuten mee op zeereis naar de Zuidpool

Het klinkt misschien wat saai, 201 dagen op een schip naar Antarctica, maar in een kleine tien minuten ziet het er behoorlijk spectaculair uit. Onderzoekers aan boord van de Akademik Fedorov legden het vast in een timelapsevideo.

Het ijs wordt met veel geweld gebroken, ze bouwen een bubbelbad aan boord en zetten zelfs een heel vliegtuig in elkaar. Dat vliegtuig was nodig om de crew van station Vostok af te lossen, dat zich midden op de pool bevindt. Waar het overigens een slordige -89.2 °C kan worden, de laagste temperatuur ooit gemeten op onze planeet.

Ook is te zien hoe een grafkist aan boord komt. Dat blijkt het lichaam te zijn van een bouwvakker die in een brand omkwam bij het werk aan een verblijf op het Russische zuidpoolstation Progress.

Het schip vertrok vanuit Kaapstad naar de Zuidpool om onderzoek te doen naar allerlei natuurlijke processen op de ijskap. Er gingen zelfs Amerikanen van Nasa mee om zoekmethoden naar buitenaards leven te testen. Een wat lastig te lezen (want door Google vertaalde) uitleg staat hier.

    • Peter van der Ploeg