In de fout

Voor Ouders met jonge kinderen

Winst Minder kosten en zorgen

Zeg nooit dat het je niet zal overkomen: je kind doet iets wat verboden is. Hij of zij pikt iets in een winkel, vernielt of bekladt straatmeubilair, handelt in illegaal vuurwerk of verhuurt zijn pinpas voor 50 euro aan een crimineel. De politie pakt jaarlijks 60.000 stoute jongeren op. Daarvan liggen misschien wel 100.000 ouders wakker, want clandestien of destructief gedrag kan uiteindelijk veel geld kosten.

Stel, je creatieve 14-jarige zoon bespuit een metro met een meterslange hulde aan zijn favoriete popartiest. Wordt hij gesnapt, dan komt hij vaak terecht bij Halt, een organisatie die probeert om licht ontspoorde 12- tot 17-jarigen weer in het gareel te krijgen. Je puber krijgt een leeropdracht en soms een taakstraf. Verder moet hij excuus aanbieden en de eventuele schade (laten) herstellen. Hij krijgt bijvoorbeeld de schoonmaakrekening van 1.000 euro voor de kiezen.

Doet en betaalt je kind netjes, dan kan hij verder met een schone lei. Maakt hij er (weer) een potje van, dan loopt hij flinke kans op een ‘strafblad’. Dan kan hij of zij mogelijk fluiten naar een verblijfsvergunning of visum. Een vakantiereisje naar Amerika zit er dus wellicht niet in. Ook kun je geen carrière maken in beroepen als politieagent, advocaat, docent, deurwaarder, beëdigd vertaler of kinderopvangkracht.

Kan het jouw puber overkomen? Volgens criminologe Marieke van de Rakt vergroot scheiding van de ouders de kans flink. In de jaren daarna heeft een kind driemaal meer kans op een strafblad dan een kind uit een ongebroken gezin. Die invloed is groter als een pa meermalen in de bak heeft gezeten. De oorzaken zijn stress, minder toezicht en een minder hechte band met de ouders (waardoor kinderen op straat hangen) en minder geld, want een gezinsbreuk hakt erin.

Eerdere onderzoeken lieten al zien dat een scheiding gemiddeld leidt tot slechtere schoolprestaties van het kind. Zo kunnen ruzies of een breuk tussen de ouders niet alleen een schadepost veroorzaken, maar ook ten koste gaan van de verdien- en ontplooiingsmogelijkheden van een kind. Dat maakt de kosten van een mislukte relatie onverwacht hoog.

Slechterik

Een jongere die foute dingen doet, is lang niet altijd een onverbeterlijke slechterik. Vaak gaat het om puberverdwazing zoals roekeloosheid, meelopen met vrienden, uitproberen en het totaal onderschatten van de (strafrechtelijke) gevolgen van daden. Meer toezicht helpt. Wijs je kind ook tijdig op de consequenties zoals de taakstraf, een strafblad en de schadevergoeding. Dat laatste moet hij natuurlijk zelf betalen.

Risico

De kans op crimineel gedrag is volgens Marieke van de Rakt het allergrootste bij kinderen die net de twintig zijn gepasseerd.

    • Erica Verdegaal