Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Ierse premier treedt af als partijleider, maar blijft premier

De Ierse premier Brian Cowen is afgetreden als leider van zijn partij Fianna Fail, meldt SkyNews. Hij blijft wel premier tot de parlementsverkiezingen op 11 maart.  Cowen maakte het nieuws rond drie uur bekend tijdens een persconferentie in Dublin.

Het is in de Ierse politiek nog niet eerder voorgekomen dat een politicus aftreedt als partijleider, maar wel als premier aanblijft.

Uit peilingen blijken kiezers weinig vertrouwen meer te hebben in de premier. Cowen staat onder grote druk sinds hij in november om hulp moest vragen van de EU en het IMF vanwege de financiële problemen van Ierland.

De beslissing van Cowen om op te stappen komt na een roerige week. Hij overleefde eerder deze week een  motie van wantrouwen in zijn eigen partij en donderdag moest Cowen door het stof toen hij vijf opgestapte ministers wilde vervangen door leden uit zijn eigen partij. Het parlement en De Groenen, de coalitiepartner van Cowen, blokkeerden deze beslissing. De politieke situatie in Ierland is al tijden instabiel zegt, NRC-correspondente Titia Ketelaar:

“De regering heeft slechts een hele kleine meerderheid (78 met steun van 3 onafhankelijken). Cowen overleefde twee moties van wantrouwen, en er kwam er deze week nog een aan”

Volgens Cowen leidt zijn leiderschap van de partij te veel af van de werkelijke problemen in het land en treedt hij daarom af. Maar Ketelaar vermoedt dat de beslissing komt na interne druk vanuit zijn partij:

“Hij won een door hemzelf uitgeschreven motie van vertrouwen, maar verspeelde dat vertrouwen donderdag toen hij kabinetsfuncties probeerde te wisselen zonder overleg met coalitiepartner De Groenen of met partijleden”

Ook schreef Cowen nieuwe parlementsverkiezingen uit in maart. Hij kwam hiermee de Groenen tegemoet. Zij drongen in november al aan op vervroegde verkiezingen. Maar eerst zal de begroting voor 2011 goedgekeurd moeten worden in januari. Zodra dat gebeurd is, wordt het parlement ontbonden. Cowen moet nu de nieuwe partijleider, die waarschijnlijk komende week wordt gekozen, en de rest van zijn partij overtuigen van deze begroting. Volgens Ketelaar heeft hij daarvoor vooralsnog de steun van minister van Financien Lenihan voor.