Gullit?

Ruud Gullit is de nieuwe trainer van Terek Grozny. Schaadt de voormalig topspeler zijn imago met de lucratieve keuze voor de club van de dubieuze Tsjetsjeense president Ramzan Kadyrov?

Cor Pot, coach van Jong Oranje en voormalig assistent-trainer van Dick Advocaat bij Zenit Sint-Petersburg: „In mijn tijd in Rusland was Tsjetsjenië geen land om naartoe te gaan op vakantie. Het was daar niet veilig. Ik heb begrepen dat alles nu rustig is en dat ze het land aan het opbouwen zijn. Voetbal wordt als middel gebruikt om aan de weg te timmeren. Wat dat betreft schaadt dat het imago van Gullit zeker niet. Als hij erin slaagt daarvoor successen te zorgen, en ik hoop van harte dat hem dat lukt, zal zijn imago alleen maar verbeteren.”

Johan Derksen, hoofdredacteur Voetbal International: „Ik vind het aanmatigend en ondoordacht. Als Gullit zijnde ga je niet bij een nietszeggende club in een bananenrepubliek aan het werk, ook al is het voor veel geld. Het lijkt mij dat je je eerst verdiept in de historie en de cultuur van een dergelijk land voordat je besluit daar aan de slag te gaan. Volgens mij heeft Gullit alleen verstaan hoeveel dollars hij ervoor ontvangt. De rest neemt hij op de koop toe. Zo mag je in het leven staan, maar dat zou niet mijn keuze zijn. Mensen die daar snel rijk zijn geworden en een club kopen als speelgoedje, zijn in mijn ogen verdacht. De normale bevolking heeft helemaal niet veel geld, dus rijk worden op jonge leeftijd moet bijna wel op een illegale manier gebeuren. Ik vind het ook een afgang dat een dergelijk grote voetballer zich op dat niveau begeeft. Als je een Engelse, Spaanse, Italiaanse of Nederlandse club traint, werk je op niveau. Maar Tsjetsjenië heeft nog nooit enige rol van betekenis gespeeld op voetbalgebied.”

Joop Alberda, voormalig technisch manager van het Russische elftal, toen met Guus Hiddink als bondscoach: „Dat moet hij zelf weten. Tegenwoordig is er wel meer nodig om je imago te schaden. Als je niet erg gehecht bent aan je huis, kun je overal ter wereld leven en werken. Hij komt wel in de Tsjetsjeense samenleving terecht maar is ook veel op reis met de club. Daar komt bij dat hij waarschijnlijk een hele Nederlandse enclave om zich heen verzamelt. Gullit is niet iemand die telkens een stapje hogerop wil om aan zijn carrière te werken. Hij houdt gewoon van uitstapjes en dat kan ik wel waarderen. Zo is hij president van het HollandBelgium Bid geweest en gaat hij nu naar Tsjetsjenië.”

Gerard Marsman, directeur belangenvereniging Coaches Betaald Voetbal: „Ik fronste mijn wenkbrauwen toen ik van de keuze van Gullit hoorde. Later heb ik vernomen dat de club uitkomt in de Russische competitie en toen was ik al wat minder verbaasd, aangezien dat toch een interessante competitie is. Maar ik had Gullit met zijn uitstraling en charisma absoluut niet in Tsjetsjenië bij Terek Grozny onder Ramzan Kadyrov geplaatst. Daar komt bij dat ik vraagtekens zet bij alle mensen die daar vandaan komen en heel veel geld hebben. Het is maar de vraag of ze dat allemaal op een nette manier hebben verkregen.”

Raymond Verheijen, voormalig adviseur van Advocaat bij Zenit Sint-Petersburg en assistent-trainer van het Russische elftal bij het EK in 2008: „Toen ik hoorde dat Gullit naar Tsjetsjenië gaat, moest ik gelijk denken aan Armenië. Ik was daar gevraagd voor een trainerscursus van een week. Ik dacht dat het om een regio ging waar iedereen met elkaar in oorlog was. Na een hoop navraag ben ik toch gegaan. Toen ik daar aankwam, viel ik bijna van mijn stoel van verbazing. Het bleek een prachtig land dat zeer snel aan het moderniseren is. Ik betrapte mezelf op een vooroordeel. In die zin zou ik me ook wel kunnen voorstellen dat Gullit naar Tsjetsjenië gaat. Hij zou daar niet naartoe gaan als er nog met granaten wordt gegooid. Hij zal zijn motieven hebben voor zijn keus, daar kunnen anderen niet over oordelen.”

    • Shari Kiljan