Dit is een artikel uit het NRC-archief

Politie, recht en criminaliteit

Gewonden bij democratiebetoging Algerije, meer zelfverbrandingen

Politieagenten spuiten traangas bij een demonstratie eerder deze maand in Algiers. Foto AP.

Zeker dertien mensen zijn vandaag gewond geraakt bij een verboden pro-democratiebetoging in de Algerijnse hoofstad Algiers. Dat melden internationale persbureaus. Bij het uiteenslaan van het protest, dat door oppositiepartijen was georganiseerd, heeft de politie volgens lokale bronnen vijf mensen gearresteerd.

Onder de gewonden zijn volgens officials zeven politieagenten en zes betogers. Twee politieagenten zouden ernstige verwondingen hebben opgelopen.

Volgens de organisatoren van de demonstratie trotseerden circa driehonderd mensen het verbod om voor meer democratie te demonstreren. Zij zijn mogelijk geïnspireerd door de gebeurtenissen in Tunesië, waar massale protesten de dictatoriale president Ben Ali dwongen het land te verlaten.

Het is niet de eerste keer dat er in Algerije gedemonstreerd wordt tegen de autoritaire regering van president Bouteflika (wiki). Begin deze maand vielen al twee doden en raakten honderden gewond bij demonstraties in Algiers. De grootschalige werkloosheid en hoge voedselprijzen waren toen de belangrijkste redenen voor de protesten.

Zelfverbrandingen houden aan
Vanuit de hele Arabische wereld blijven berichten komen over mensen die zichzelf in brand steken. Vanochtend werd voor het eerst een zelfverbranding in Saoedi-Arabië gemeld. Een man overleed nadat hij zichzelf volgens lokale media in brand zette in de zuidwestelijke stad Samta. Ook vanuit Marokko werden de eerste twee gevallen van zelfverbranding gemeld. Een man uit Mauretanië die zichzelf maandag in brand stak is overleden. Dat liet zijn familie vandaag weten.

In Tunesië ontketende een man half december met zijn zelfverbranding een volksopstand. Ondanks de vlucht van president Ben Ali gaan ook daar vandaag de protesten tegen de interim-regering door. Politieagenten zouden zich bij de demonstraties hebben aangesloten. De demonstranten eisen het vertrek van alle ministers die lid waren van de partij van Ben Ali.