General Electric voorbeeld herstel in de VS

De Amerikaanse elektronicagigant General Electric (GE) heeft 2010 afgesloten met een sterk vierde kwartaal, bleek gisteren uit de cijfers van het conglomeraat. President Obama kondigde dezelfde dag aan dat topman van GE, Jeff Immelt, de voorzitter wordt van zijn nieuwe team van economisch adviseurs.

GE boekte in het vierde kwartaal van vorig jaar een nettowinst van 4,5 miljard dollar (3,3 miljard euro). Dat is 52 procent meer dan in hetzelfde kwartaal van 2009. De winst verbeterde vooral door een betere prestaties van GE Capital, de divisie voor hypotheken en bedrijfsleningen. Tijdens de economische crisis moest flink worden afgeboekt op slechte leningen die GE Capital had afgesloten.

Voorafgaand aan de crisis was GE Capital uitgegroeid tot de grootste financiële dienstverlener van Amerika, afgezien van de banken. Jarenlang droeg de divisie bij aan de winst van GE, maar sinds het debacle met de slechte leningen is het belang van GE Capital afgebouwd. Het afgelopen kwartaal bedroegen de afwaarderingen op leningen 300 miljoen dollar minder dan een jaar eerder.

President Obama kondigde gisteren tijdens een werkbezoek aan GE aan dat bestuursvoorzitter Immelt leiding gaat geven aan een nieuw team van economisch adviseurs. De adviesgroep moet de president helpen de werkloosheid te bestrijden en het bedrijfsleven te versterken. „Wij denken dat GE een voorbeeld is voor alle bedrijven in Amerika,” zei Obama.

Volgens Immelt heeft GE momenteel de wind in de zeilen. Het bedrijf profiteert van betere handelsrelaties met India en China. Deze week kondigde GE een joint-venture aan met het Chinese Shenhua Energy om schone energie te leveren in China. Na een bezoek van Obama aan India kon GE afgelopen najaar voor 1,6 miljard dollar aan nieuwe opdrachten in India aankondigen.

Eind 2010 had GE 12 procent meer opdrachten dan een jaar eerder. Klanten bestelden meer apparaten en machines. Ook kreeg GE meer onderhoudscontracten.