Filmvraag

Een truck vol nitroglycerine op een wankele brug.
Een truck vol nitroglycerine op een wankele brug.

Ergens in de jaren zeventig heb ik in de quiz Voor een briefkaart op de eerste rang een spannend fragment gezien. Ik zou graag eens de hele film zien, maar ik weet de titel niet. Het gaat om een Franse film die gezien het landschap in Algerije zou kunnen spelen. In een heuvelachtige omgeving moet een vrachtwagen een wankele houten brug oversteken. Een bekende episode, waarbij de vrachtwagen telkens dreigt te verongelukken omdat de brug in dreigt te storten. Ik denk dat het een film uit de jaren vijftig is. Misschien zwart-wit, maar we hadden geen kleuren-tv, dus ik weet het niet.

Rinse van den Berg

Spannend was die film zeker. Le salaire de la peur (Henri-Georges Clouzot, 1953) kun je beschouwen als de moeder aller truckersfilms. Wankele bruggen en smalle wegen langs diepe ravijnen vormen het hindernisparcours voor twee gammele vrachtwagens, geheel volgeladen met nitroglycerine. Yves Montand speelt een van de chauffeurs.

De handeling van Het loon van de angst is gesitueerd in een niet nader benoemd Midden-Amerikaans land, maar de opnamen vonden plaats in de bergen achter het Franse Nîmes.

De Amerikaanse remake Sorcerer, bij ons uitgebracht als Wages of Fear (William Friedkin, 1977), werd gedraaid in Mexico en de Dominicaanse Republiek. Roy Scheider speelde toen de hoofdrol, maar ondanks een aanzienlijk lager budget was het Franse origineel, inderdaad in zwart-wit, stukken beter.

Hans Beerekamp

Vragen over film en televisie naar: hb@nrc.nl

    • Hans Beerekamp