Er zit een schroefje los bij de iPhone 4

Apple vervangt de schroefjes in de iPhone 4 door exotische varianten om te voorkomen dat je het toestel zelf kunt repareren of pimpen. Bescherming of betutteling van de klant?

Eerst een welgemeend compliment aan de Apple Store in Las Vegas: die ruilde deze maand no questions asked een kapotte Nederlandse iPhone in voor een splinternieuw model, simlockvrij en met gratis beschermingsfolie. Wow.

Het toestel was gevallen en het onbreekbare - mwah - Gorillaglas aan de achterzijde was gebarsten. De achterkant van de telefoon vervangen kostte 29 dollar, maar voor één keer  kon het gratis (voorkant vervangen is duurder, zeker in Nederland). Omdat echter ook het scherm een paar storingen bevatte, bood de man achter de Genius Bar spontaan aan de hele iPhone  te vervangen. Voor noppes. Hij moest het nog een keer zeggen, want zoveel Amerikaanse klantvriendelijkheid dringt niet in één keer door tot onze zure, zuinige Hollandse hersens.

Moeilijk schroefje

Andere schroefjes in een nieuwe iPhone 4 (rechts)Andere schroefjes in een nieuwe iPhone 4 (rechts)

Thuisgekomen blijkt de splinternieuwe iPhone 4 andere schroefjes te bevatten dan een iPhone 4 van vorig jaar - zie de foto hiernaast. In plaats van een mini-kruiskop zit er een torx schroef in de vorm van een 5-puntige ster. Die zit niet in de standaard Torx precisieset die je bij de Gamma haalt. Die heeft namelijk een 6-puntige stervorm, waarmee je bijvoorbeeld een Nokia N8 openschroeft. Met een beetje moeite is er wel aan zo’n 5-punts ster torx te komen.

Nog moeilijker schroefje

Afb. iFixitAfb. iFixit

Sinds kort vervangt Apple bij telefoons die voor reparatie binnenkomen, de schroeven met een nog exotischer variant: een torx-schroef die uit 5 bollen bestaat in plaats van sterren. Bij iFixit, de website die alle gadgets meteen uit elkaar haalt, ergeren ze zich aan deze duivelse pentalobe schroef. Het benodigde gereedschap is duur en alleen te krijgen als je door Apple gecertificeerd bent. Luister naar de litanie van deze iFixit-dame over het “baby-proofing van onze telefoons”:

[vimeo]http://vimeo.com/18764019[/vimeo]

Gepimpte iPhone 4 in babyblauwGepimpte iPhone 4 in babyblauw

Een lampje verwisselen
Apple probeert installatie van software zoveel mogelijk te reguleren; applicaties zijn immers alleen via de jubilerende App Store te installeren. Op die manier moet controleert Apple de software. Ook de hardware gaat achter slot en grendel, terwijl je die telefoon toch koopt. Vergelijk het maar met een moderne auto, waarbij je ook voor het verwisselen van een lampje naar de garage moet. Vroeger kon de bestuurder dat gewoon zelf. Is dat nou betutteling of juist bescherming van de klant, om te voorkomen dat ie zelf iets stuk maakt? Vaak zal het handiger zijn om onderweg zelf een reservelampje te monteren, hoe goed de service van de garage ook is.

Omdat ze er bij iFixit ook handel in zien is er inmiddels een iPhone-liberation kit te koop, zodat je zelf het glas of de batterij kunt vervangen. Deze bevrijdingskit (met twee gewone schroefjes) kost 9,95 dollar. Zo kun je ook de kleur van het frontje en de achterzijde vervangen en je gitzwarte iPhone 4 transformeren in een vrolijke rode of babyblauwe variant.

Conclusie:
- een bedrijf kan tegelijkertijd vriendelijk en onvriendelijk met z’n klanten omgaan.
- wees zuinig op je iPhone 4-schroefjes
- als je graag wilt klussen is een Android, Windows 7, BlackBerry of Nokia toestel misschien een betere optie
- graag snel die Apple Store in Amsterdam met Genius Bar en hetzelfde genadevolle vervangingsbeleid als in de VS.

    • Marc Hijink