Dr. Zeepaard en zoute cola

de proefjesfabriek

Het vriest weer. Op de wegen wordt zout gestrooid. Dr. Zeepaard doet het anders. Hij strooit zout in zijn cola. Doe je mee?

Wat heb je nodig? - Cola, een glas en een pot zout.

Wat moet je doen? - Schenk het glas half vol cola.

- Strooi er een scheut zout in en kijk wat er gebeurt. Zie je dat de cola een kraag van schuim krijgt?

Wat gebeurt hier? In cola zit prik. Dat zijn kleine gasbelletjes. Het gas is CO2. Dat zit ook in de lucht. Maar de CO2 die in de colafabriek in de fles is geperst, is in de cola opgelost. Samen met water uit de cola is het koolzuur geworden (H2CO3).

Het geheim van cola en van andere frisdranken met prik is dat uit zulk koolzuur heel gemakkelijk weer water en CO2 ontstaat. De dop van de fles draaien (dan gaat de druk omlaag) is al genoeg. Er ontstaan meteen belletjes.

Zout werkt nog beter. Dat komt doordat CO2-belletjes graag aan een oppervlak gaan vastzitten. Dat doen ze liever dan in de cola op te lossen. Zo gauw je zout strooit, klitten er dus gasbelletjes aan de zoutkorreltjes vast. Die belletjes stijgen op en nemen vaak wat cola mee naar boven. Als er veel belletjes zijn, ontstaat zo een schuimkraag. Na een tijdje springen de belletjes kapot en verdwijnt de CO2 in de lucht.

PS Drink deze cola maar niet. Veel zout binnenkrijgen is niet zo gezond.

    • Margriet van der Heijden