Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Desi Bouterse bleef tot in 2006 actief in drugscriminaliteit

Suriname's President Desi Bouterse wipes his face with a handkerchief during the IV Summit of Heads of State and Government of the Union of South American Nations (UNASUR) in Georgetown November 26, 2010. REUTERS/Jorge Silva (GUYANA - Tags: POLITICS)
Suriname's President Desi Bouterse wipes his face with a handkerchief during the IV Summit of Heads of State and Government of the Union of South American Nations (UNASUR) in Georgetown November 26, 2010. REUTERS/Jorge Silva (GUYANA - Tags: POLITICS) Bouterse bij een UNASUR-bijeenkomst in Georgetown, Guyana, in november vorig jaar. Foto Reuters / Jorge Silva

Desi Bouterse bleef na zijn veroordeling in Nederland wegens drugssmokkel in 1999 zeker nog tot in 2006 betrokken bij internationale drugscriminaliteit. Dit schrijft NRC Handelsblad vandaag, naar aanleiding van geheime ambtsberichten van Amerikaanse diplomaten die in handen zijn van NRC en RTL Nieuws.

De huidige president van Suriname Desi Bouterse kreeg volgens de cables ‘de middelen om zijn inkomen aan te vullen met drugshandel’. Zijn mogelijke betrokkenheid bij drugscriminaliteit is gebaseerd op inlichtingen uit 2006, op het moment dat Bouterse nog parlementariër was. In dat jaar werd Shaheed ‘Roger’ Khan, volgens de VS de grootste drugscrimineel van Guyana, opgepakt door de Surinaamse politie. Khan had volgens de inlichtingen ‘sociale en operationele banden’ met Desi Bouterse.

In de diplomatieke post worden plaatsen in Suriname genoemd waar Bouterse en Khan elkaar zouden hebben ontmoet. Bouterse reisde ook regelmatig naar Guyana, ondanks een internationaal opsporingsbevel tegen hem. Khan organiseerde volgens de VS onder meer ‘wapen-voor-drugs’ deals voor de Colombiaanse rebellenbeweging FARC. Bouterse en Khan zouden ook betrokken zijn bij ‘moorden en geplande moorden’ in eigen land. In de cables worden de toenmalige Surinaamse minister van Justitie Chandrikapersad Santokhi en procureur-generaal Subhas Punwasi als doelwit genoemd.

NRC-redacteur Hans Buddingh’ schrijft vandaag in NRC Handelsblad:

De geheime ambtsberichten (met kwalificatie ‘NOFORN’ – no foreign eyes, niet bestemd voor buitenlandse ogen) bevatten details over de contacten van Bouterse met Khan. Zo reisde Khan geregeld illegaal naar Suriname „waar hij omringd door zijn gevolg zich relatief op zijn gemak voelt en met Bouterse verkeert”. Als een van de ontmoetingsplaatsen van Bouterse en Khan wordt een buitenverblijf van Bouterse genoemd, bij het dorp Wasjabo, in het westen van Suriname aan de grensrivier Corantijn.

In een cable van de ambassade in Paramaribo wordt op basis van „gevoelige bronnen” door ambassadeur Marsha Barnes (de voorganger van Schreiber Hughes) in kaart gebracht wat Khan en Bouterse elkaar te bieden hadden. Bouterse kreeg „de middelen om zijn inkomen aan te vullen met drugshandel”. De harde aanpak van de drugshandel door de minister van Justitie en voormalige politiechef Santokhi zou de financiële positie van Bouterse hebben aangetast. „Dat dwong hem nieuwe partners zoals Kahn de hand te reiken”, aldus Barnes. In ruil zou Bouterse Kahn toegang tot „Surinaamse criminele elementen en structuren” hebben aangeboden. En daarnaast „gemakkelijke toegang tot geregelde verscheping van drugs naar Europa en bescherming in Suriname”.

De betreffende cables zijn afkomstig van de ambassades in Paramaribo en de Guyanese hoofdstad Georgetown. Over eventuele betrokkenheid van Bouterse bij drugscriminaliteit in latere jaren dan 2006 wordt in andere beschikbare cables nergens gesproken.

Lees op deze overzichtspagina berichten die we over de cables schrijven en de bijbehorende telegrammen.