Demonstratie ‘minste van de problemen’ van Jemenitische president

De oproerpolitie houdt betogers tegen bij campus van de universiteit in Sanaa. Foto Reuters.

Duizenden Jemenieten bezetten vandaag de universiteit van Sanaa en riepen om het vertrek van president Ali Abdullah Saleh, meldt AP. De demonstratie tegen de al 32 jaar zittende president wordt als de heftigste tot nu toe beschouwd. Politieagenten vuurden traangasgranaten af op de demonstranten.

Zij lijken geïnspireerd te zijn door de massale Tunesische protesten van de afgelopen maand, die tot het vertrek van president Ben Ali en de vorming van een nieuwe interim-regering leidde. De Jemenitische demonstranten scandeerden: “Oh Ali, vergezel je vriend Ben Ali”. Zij protesteren tegen een beoogde verandering in de grondwet die het mogelijk maakt dat de zittende president tot aan zijn dood mag blijven regeren.

Volgens NRC Midden Oosten-deskundige Carolien Roelants zijn demonstranten die protesteren maar een klein probleem voor president Saleh. Hij heeft namelijk wel grotere problemen om op te lossen:

“Demonstranten kan hij nog wel aan. In Tunesië begon het natuurlijk ook met kleine groepjes demonstranten, maar Saleh heeft grotere problemen: een opstand in het noorden, een afscheidingsbeweging in het zuiden, het land heeft een slechte economie en in Jemen zijn Al-Qaeda-strijders actief. Het is een wonder dat hij er nog zit. Zijn macht reikt ook eigenlijk maar tot de hoofdstad Sanaa en iets daarbuiten. Als hij ten val komt, is dat vooral omdat het land rond hem in elkaar stort.”

Zelfverbrandingen in Arabische wereld
In Tunesië ontketende de zelfverbranding van de 26 jarige Mohamed Bouazizi een volksopstand. Daar wordt ook vandaag nog gedemonstreerd. Vanuit de hele Arabische wereld komen berichten van mensen die zijn voorbeeld volgen.

Ook in Algerije onrustig
In de Algerijnse hoofdstad Algiers werd ook vandaag gedemonstreerd. Hierbij werden vijf mensen opgepakt en vielen er ruim tien gewonden. Zo’n driehonderd mensen protesteerden tegen het verbod om voor meer democratie te demonstreren. Begin deze maand vielen er al twee doden en raakten honderden gewond bij demonstraties in Algiers. Toen waren de grootschalige werkloosheid en hoge voedselprijzen de belangrijkste redenen voor de protesten.