Charges ME na Haags protest

De Mobiele Eenheid voerde gistermiddag charges uit na de studentendemonstratie. Foto Bas Czerwinski 21-01-2011, Den Haag. Studentenprotest. ME in actie op het Plein te Den Haag. Foto Bas Czerwinski

Op het Malieveld in Den Haag hebben gisteren ruim 11.000 studenten gedemonstreerd tegen de voorgenomen bezuinigingen op het hoger onderwijs. Na afloop van de manifestatie was het onrustig op diverse plekken in de Haagse binnenstad.

De Mobiele Eenheid voerde rond 16.00 uur charges uit bij het ministerie van Onderwijs en op het Plein. Daar werd politie te paard ingezet om ongeveer vierhonderd betogers te verspreiden, van wie er enkelen met stenen naar de politie hadden gegooid. Er zijn 25 arrestaties verricht.

Guy Hendricks, voorzitter van het organiserende Interstedelijk Studentenoverleg (ISO), is teleurgesteld dat het tot gewelddadigheden is gekomen. „We kregen van de politie Haaglanden nog complimenten voor het optreden van onze eigen ordedienst. Maar die moesten er voor hun eigen veiligheid op een gegeven moment tussenuit worden gehaald.”

Over het verloop van de rest van de dag is Hendricks zeer tevreden. „We hebben een duidelijk signaal afgegeven aan het kabinet.” Op het podium op het Malieveld ageerden sprekers uit de studentenwereld en de politiek tegen het kabinetsvoornemen om studenten die meer dan een jaar studievertraging hebben opgelopen een boete van 3.000 euro op te leggen. Leden van de oppositiepartijen riepen de studenten op om bij de aanstaande verkiezingen voor de Provinciale Staten niet op een van de kabinetspartijen te stemmen.

Staatssecretaris Halbe Zijlstra (Onderwijs, VVD), die in een gepantserde auto werd aangevoerd, trachtte onder luid boegeroep zijn beleid te verdedigen.

Premier Rutte zei gisteren tijdens zijn wekelijkse persconferentie dat het kabinet bij zijn beleidsvoornemens blijft. „Ik wil niet de indruk wekken dat de plannen dramatisch veranderen door deze demonstratie.”