CDA wil abortusgrens verlagen, ‘mogelijk probleem’ voor coalitie Rutte

Het CDA wil het aantal weken waarin het mogelijk is om een abortus te plegen verlagen. Dat vertelt Tweede Kamerlid Margreeth Smilde morgen in het radioprogramma De Andere Wereld, meldt Novum. Op dit moment kan een zwangerschap binnen 24 afgebroken worden, het CDA pleit ervoor dat die grens bij 22 weken komt te liggen.

Smilde wijst erop dat er twee weken moet zitten tussen het moment waarop een foetus levensvatbaar is en het moment dat er nog abortus gepleegd mag worden. Sindskort is het mogelijk om kinderen die na 24 weken geboren worden in leven te houden. Daarom moet volgens Smilde de abortusgrens ook verlaagd worden. Ze wil de kwestie gaan aankaarten bij minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD).

Het is interessant dat Smilde daar nu een punt van wil maken, reageert politiek verslaggeefster van NRC Handelsblad Antoinette Reerink. Maar volgens haar was het duidelijk dat dit op een gegeven moment zou gaan spelen aangezien het ook al eens ter sprake was gebracht in het vorige kabinet:

“De christelijke partijen CU en SCP zijn in principe geen voorstander van abortus, maar weten dat ze de wet niet kunnen terug draaien. Ze grijpen daarom alle mogelijkheden aan om paal en perk te stellen aan abortus. Daarom kwam Kamerlid Wiegman onlangs met een voorstel voor inperking van de abortustermijn.”

Bijval van CU en PVV
Smilde krijgt bijval van ChristenUnie-Kamerlid Esmé Wiegman. Zij vindt het ook vreemd dat de grens van levensvatbaarheid en de abortusgrens hetzelfde zijn. De PVV pleit al langer voor verlaging van de abortusgrens. Zij willen de abortusgrens nog verder verlagen, namelijk van 24 naar 14 weken. Dat zowel PVV, CDA en CU pleiten voor een verlaging van de abortusgrens kan weleens een probleem worden voor het kabinet, stelt Reerink, want de VVD is tegen:

“Premier Rutte heeft het hierover gehad tijdens het debat bij de regeringsverklaring. Hij liet het aan Schippers over om het met artsen te overleggen. Die zijn niet voor de verlaging van de abortusgrens. De VVD ook niet. Dat kan een probleem worden.”

Artsen: verhoogde tijdsdruk werkt onzorgvuldige beslissingen in de hand
Gert van Dijk van artsenfederatie KNMG laat weten tegen het plan van het CDA te zijn. Volgens hem krijgen vrouwen bij een verlaagde abortusgrens te weinig tijd om een afgewogen beslissing te maken. ”Nu krijgen vrouwen bij twintig weken een echo. Als blijkt dat het kind een afwijking heeft, dan duurt het vaak een tijdje voordat duidelijk is wat er precies met het kind aan de hand is.” De verhoogde tijdsdruk zou vrouwen ertoe kunnen zetten onzorgvuldige beslissingen te nemen.