Brandon zorgt voor pavlovreactie bij politici

Brandon zit al drie jaar vastgeketend. Dit roept bij mij twee vragen op. Ten eerste: in 2010 stelden zorginstellingen 1.100 vragen aan het Centrum voor Consultatie en Expertise (CCE) over mensen met zeer complexe problemen. Ongeveer veertig van deze mensen zijn vastgeketend. Heeft het CCE deze vragen ooit voorgelegd aan Nederlandse neuropsychologen en andere wetenschappers die met functionele MRI en andere technieken wellicht iets kunnen bijdragen aan de kennis over deze mensen?

Ten tweede. Nederland blijft achter met innoveren. Innovatief onderzoek naar deze complexe problematiek brengt ons én dichter bij alternatieve oplossingen én helpt Nederland wellicht een stukje verder op het gebied van innovatie. Helpt dat waarschijnlijk niet iets meer dan de voorspelbare pavlovreactie van politici dat ‘dit niet langer zo kan’?

dr. Ferko Öry

Kinderarts maatschappelijke gezondheidszorg, TNO