Bouterse bleef actief in drugshandel

De huidige president van Suriname Desi Bouterse is ook na zijn veroordeling in Nederland wegens drugssmokkel in 1999 betrokken gebleven bij internationale drugscriminaliteit.

Dit zeggen Amerikaanse diplomaten in geheime ambtsberichten die via de Noorse krant Aftenposten in bezit zijn van NRC Handelsblad en RTL Nieuws.

De ambtsberichten over de mogelijke betrokkenheid van Bouterse bij drugscriminaliteit zijn gebaseerd op diverse inlichtingenbronnen en geschreven in 2006. In juni van dat jaar arresteerde de Surinaamse politie de volgens de Verenigde Staten grootste drugscrimineel uit buurland Guyana. Het gaat om Shaheed ‘Roger’ Kahn, die inmiddels een straf van dertig jaar in de VS uitzit. Volgens Amerikaanse diplomaten had Kahn ,,sociale en operationele banden met Desi Bouterse’’.

De betreffende cables zijn afkomstig van de ambassades in Paramaribo en de Guyanese hoofdstad Georgetown. Over eventuele betrokkenheid van Bouterse bij drugscriminaliteit in latere jaren dan 2006 wordt in andere beschikbare cables nergens gesproken.

Volgens een van de ambtsberichten kreeg Bouterse ,,de middelen om zijn inkomen aan te vullen met drugshandel’’. In de diplomatieke post worden ook plaatsen in Suriname genoemd waar Bouterse en Kahn elkaar zouden hebben ontmoet. Bouterse reisde bovendien geregeld naar Guyana, ondanks een internationaal opsporingsbevel tegen hem.

Volgens de Amerikaanse diplomaten organiseerde Kahn onder meer ‘wapen-voor-drugs’ deals voor de Colombiaanse rebellenbeweging FARC. Wapens zouden onder meer via Suriname en Guyana naar het FARC zijn gesmokkeld. Kahn en Bouterse zouden ook zijn betrokken bij ,,moorden en geplande moorden’’ in eigen land, waarbij van ,,huurmoordenaars’’ gebruik werd gemaakt. In een van de cables worden de toenmalige Surinaamse minister van Justitie Chandrikapersad Santokhi en procureur-generaal Subhas Punwasi als doelwit genoemd.

De arrestatie van Kahn in Suriname werd voorbereid in nauw overleg met de Amerikaanse ambassadeurs in betrokken landen en Amerikaanse diensten, waaronder drugsbestrijdingsdienst DEA.

Bouterse werd in 1999 in Nederland bij verstek veroordeeld tot elf jaar cel voor cocaïnesmokkel. Vorig jaar werd hij door het parlement met ruim tweederde meerderheid tot president gekozen.

Commentaar: Twee

Bouterse en zijn drugsvriend: Drie

    • Hans Buddingh'