Bloemenman, drugsbaron en autocoureur

WFA05:CHARLES ZWOLSMAN OVERLEDEN:AMSTERDAM ;21JAN2011- ***ARCHIEFFOTO*** De Nederlandse drugshandelaar Charles Zwolsman is in de gevangenis overleden. Dat is tegenover de NOS bevestigd. Zwolsman zat een celstraf uit voor het in bezit hebben van duizenden kilo's hasj en een aantal vuurwapens. Er liep nog een strafzaak tegen hem. Zwolsman was 55 jaar. Op de foto Z. in betere tijden op het circuit van Zandvoort. Foto dateert uit 1986, toen Zwolsman miljoenen binnenhaalde met zijn hashhandel. WFA/bw/str. Bert Westendorp WFA BERT WESTENDORP

Met het overlijden van drugsbaron Charles Zwolsman, gisteren op 55-jarige leeftijd in de gevangenis van Nieuwegein, komt een eind aan een leven vol arrestaties, processen en veroordelingen. Hij werd in de media vaak aangeduid als Charles Z., maar tussen de gevangenisstraffen door gaf de notoire recidivist onder zijn volle naam onbekommerd interviews. De doodsoorzaak is niet bekendgemaakt.

Sinds 1984 kreeg Zwolsman in totaal zestien jaar cel opgelegd. Een nieuw proces voor het kweken van wiet, internationale drugshandel en witwassen zou dit jaar van start gaan.

Zwolsman zat bij zijn dood een celstraf van drie jaar uit voor bezit van tweeduizend kilo hasj en van vuurwapens, een veroordeling uit mei vorig jaar.

De Amsterdammer Zwolsman was in de jaren tachtig en negentig een van de bekendste namen in de drugswereld, ongeveer zoals Willem Holleeder nu. Hij sprak vrijmoedig over de drugstransporten vanuit Marokko die hij begin jaren tachtig van de vorige eeuw opzette. Hij smokkelde op grote schaal ‘zeepjes’ en ‘plaatjes’ naar Engeland en Zweden. „De winsten waren enorm”, zei hij begin 2008 tegen de Telegraaf . In de hoogtijdagen stonden in de kelder van zijn Blaricumse villa – later verkocht aan zanger René Froger – geldtelmachines.

De drugshandel was een goed alternatief voor het bloemenstalletje dat Zwolsman begon toen hij zeventien was. Dat handeltje ging failliet. Maar ‘Sjarrel’, zoals zijn Amsterdamse vrienden hem noemden, had toen al lang gezien dat misdaad beter loonde. Zwolsman beperkte zich overigens, zo werd hij niet moe te verklaren, tot softdrugs, hasj en wiet; producten die door de overheid op iedere straathoek gedoogd werden.

Dat gedoogbeleid betekende niet dat hij ongestraft zijn gang kon gaan. Hij werd in de jaren negentig aan het eind van een geruchtmakend strafproces veroordeeld wegens internationale drugshandel. In het onderzoek naar zijn activiteiten, waarbij drugstransporten willens en wetens ongemoeid werden gelaten, waren justitie en politie buiten hun boekje gegaan, zo oordeelde de parlementaire enquêtecommissie opsporingsmethoden, de commissie-Van Traa.

Zwolsman was ook bekend en succesvol als autocoureur, net als Charles jr. Met deze hobby heeft hij volgens justitie op grote schaal drugswinsten witgewassen. Veel aandacht trok ook het kat-en-muisspel van Zwolsman met justitie. Niet alleen gaf hij in de gevangenis leiding aan zijn imperium. Ook presenteerde hij als bewijs à décharge diskettes die in augustus 1994 waren buitgemaakt bij officier van justitie Jo Valente, destijds vooraanstaand crimefighter. Ook werd Valente bedreigd en daadwerkelijk een keer van de weg gedrukt toen hij aan het joggen was. Dat alles was nieuw en ongekend.

Van haar kant probeerde justitie op Zwolsman de nieuwe ‘pluk-ze-wet’ uit, waarmee via misdaad verworven geld en goederen in beslag kunnen worden geworden.