Bleker: onderzoek naar schommelingen op de voedselmarkt

Staatssecretaris van Landbouw Henk Bleker (CDA) pleit voor strenger toezicht op de voedselmarkt om de wereldwijde voedselzekerheid te waarborgen. Hij wil dat prijsschommelingen op de voedselmarkt onderzocht worden, zei hij vandaag tijdens een conferentie van landbouwministers in Berlijn.

Volgens Bleker moet wereldvoedselorganisatie FAO de markt onderzoeken, waarna de G20 maatregelen kan nemen om de prijsschommelingen tegen te gaan:

“Extreme prijsschommelingen zorgen steeds vaker voor politieke onrust en zijn in toenemende mate een bedreiging voor de voedselzekerheid in de wereld. Prijsschommelingen op de agrarische wereldmarkten zijn een fenomeen van alle tijden. Maar de laatste tijd zien we steeds vaker dat dit leidt tot instabiele politieke situaties en voedselrellen”

Bleker doelt hiermee op de huidige onrust in verschillende Noord-Afrikaanse landen die onder andere de oorzaak is van stijgende voedselprijzen. Bijvoorbeeld in Algerije:

http://www.youtube.com/watch?v=qm8iPMHXMwM

Omslag Tunesië deels te danken aan stijgende voedselprijzen
NRC Handelsblad redacteur Maarten Schinkel beschreef op 20 januari in nrc.next de huidige graancrisis op de voedselmarkt. Door extreme droogte in Noord-Afrika loopt de prijs van graan fors op. En juist in deze landen is de verhouding tussen voedsel en overheid erg belangrijk:

De prijspiek van nu is volgens de Voedsel- en landbouworganisatie FAO van de Verenigde Naties al hoger dan destijds (2008). Maar ditmaal is de prijs van rijst het probleem (nog) niet, maar wordt de recordrace geleid door de prijs van graan. Tunesië heeft, volgens de jongste FAO-landenrapportage, door tegenvallende regen te kampen met een oogst die bijna de helft lager belooft uit te pakken dan vorig jaar. Het land was al een netto-importeur en moet nu méér invoeren tegen de zeer hoge prijzen op de wereldmarkt. De overheid houdt zijn voedselsubsidies onder die omstandigheden niet vol. Het stilzwijgende contract tussen staat en bevolking: maatschappelijke gehoorzaamheid in ruil voor goedkoop voedsel, breekt.

Volgens Schinkel is de huidige politieke omslag in Tunesië deels te danken aan de stijgende voedselprijzen. De concessie van de gevluchte president Ben ali om – al gesubsidieerde – voedselprijzen te verlagen, kwam te laat.

    • Hans Klis