‘Baby Doc’ wil helpen bij de wederopbouw van Haïti

Ousted Haitian dictator Jean-Claude Duvalier speaks at press conference January 21, 2011 in Petion Ville, Puerto Principe, Haiti. Like a ghost from the past, ousted Haitian dictator Jean-Claude Duvalier apologized January 21, 2011 to the victims of his 15-year regime and said he had returned to work for national reconciliation. AFP PHOTO / Hector RETAMAL
Ousted Haitian dictator Jean-Claude Duvalier speaks at press conference January 21, 2011 in Petion Ville, Puerto Principe, Haiti. Like a ghost from the past, ousted Haitian dictator Jean-Claude Duvalier apologized January 21, 2011 to the victims of his 15-year regime and said he had returned to work for national reconciliation. AFP PHOTO / Hector RETAMAL Duvalier tijdens zijn persconferentie in Petion Ville, Puerto Principe. Foto AFP / Hector Retamal

Voormalig dictator Jean-Claude ‘Baby Doc’ Duvalier zegt te zijn teruggekeerd in Haïti om te helpen bij de wederopbouw van het land, zo meldt AP. De 59-jarige zei dit tijdens een persconferentie, zijn eerste publieke commentaar sinds zijn terugkeer.

Duvalier zei niet bang te zijn voor vervolging. Er zijn onderzoeken naar hem in gang gezet op verdenking van schendingen van de mensenrechten, corruptie en verduistering van overheidsgelden.

De ex-dictator betuigde zijn medeleven aan hen die leden onder zijn regime (1971-1986), maar vooral aan zijn medestanders, die het zwaar te verduren kregen na Duvalier’s ballingschap. Over de slachtoffers van zijn regime zei hij zijn diepe medeleven te betuigen. Excuses ontbraken. Vragen wilde hij ook niet beantwoorden, maar liet dat over aan zijn drie Amerikaanse adviseurs, waaronder voormalig congreslid en presidentskandidaat Bob Barr.

‘Baby Doc’ liet een terugvlucht naar Parijs aan hem voorbijgaan. Zijn komst naar Haïti is naar zijn zeggen met opzet getimed rond de verjaardag van de verwoestende aardbeving in het land (hoewel hij net niet op tijd arriveerde voor de herdenking), en hij is van plan voorlopig te blijven.

“Toen ik besloot terug te keren naar Haïti om deze trieste verjaardag met u te herdenken in ons land, wist ik dat ik vervolgd kon worden. Maar de wil om naast uw zijde mee te werken in de nationale reconstructie weegt zwaarder dan de eventuele intimidatie waarmee ik geconfronteerd wordt.” - Jean-Claude Duvalier tijdens zijn persconferentie

Motief voor terugkeer bron van speculatie
De redenen voor de terugkeer van Duvalier zijn een bron van speculatie. Er zijn theorieën dat hij enkele Zwiterse bankrekeningen wilden heropenen, om de laatste overblijfselen van zijn fortuin te kunnen opnemen. Volgens velen is het geld op zijn Zwitserse bankrekeningen, zo’n 4 miljoen euro, gestolen uit de Haïtiaanse staatskas. Na veel gesteggel is het geld aan Duvalier toegewezen, maar de Zwitsers weigeren het geld vrij te geven. Anderen denken dat hij ernstig ziek is, of deel uitmaakt van een plan van anderen, zoals de huidige president, de Amerikanen of Frankrijk, om de electorale crisis te beïnvloeden.

Oproep tot berechting
Mensenrechtenorganisaties hebben de regering in Haïti opgeroepen om Duvallier op te pakken en te berechten vanwege de martelingen van duizenden politieke tegenstanders, die zouden hebben plaatsgevonden tijdens zijn bewind. “Baby Doc” kwam in 1971 aan de macht in het Caribische land. Hij volgde zijn vader François “Papa Doc” Duvalier op.

    • Peter van der Ploeg