Altijd een foutje

Met het idee dat alleen het opperwezen in staat is om perfectie te creëren, maken Perzische wevers altijd opzettelijk een foutje in hun kleden. Zo beledigen ze hun schepper niet. De gebroeders Bouroullec werd gevraagd om een kleed te ontwerpen voor het Spaanse merk Nanimarquina, dat werkt volgens de Care & Fair principes, waarbij nooit met kinderen in de tapijtindustrie van India, Nepal of Pakistan wordt gewerkt. De gebroeders lieten zich inspireren door Perzische tapijten, met name door antieke kelims, met de hand geweven van handgesponnen wol en geverfd met plantaardige mengsels. Deze van oorsprong Turkse kleden hebben meestal een ingewikkeld patroon dat aan beide zijden gelijk is, dus zonder voor- of achterkant. Het ontwerp, met de naam ‘Losange’, wordt in Noord-Pakistan door ambachtslieden met Afghaanse wol in dertien kleuren geweven in een ingewikkeld mozaïek van diamantvormen. In ieder kleed zit minimaal één foutje.

www.bouroullec.com

    • Pam Asselbergs