Wurgcontracten zangtalent

Kandidaten die deelnemen aan talentenshows op televisie geven bijna al hun rechten als artiest uit handen. Dat blijkt uit de geheime deelnemerscontracten van talentenshows X Factor (RTL), Popstars (SBS), Holland’s Got Talent (RTL) en The Voice of Holland (RTL), in handen van deze krant. De contracten zijn gebruikt voor uitzendingen in 2010 en 2011. Bij twee ervan staat op contractbreuk een dwangsom, die loopt in de duizenden euro’s.

In het contract krijgt de producent het recht om alle gemaakte opnames eindeloos vaak uit te zenden. Die beelden en het geluid mogen worden bewerkt (verknipt, nagesynchroniseerd) en worden verkocht. Daarom kan een stem worden gebruikt in een commercial, of een foto op een spel, mok of poster.

Bij Popstars worden de deelnemers daarnaast tot allerlei activiteiten verplicht, waaronder een ‘aantal publieke verschijningen zoals optredens en persconferenties. Voor interviews moeten deelnemers tot een jaar na de laatste uitzending nog schriftelijk toestemming vragen.

Volgens vakbond FNV Kiem, dat de belangen behartigt van werknemers in de entertainmentindustrie, worden de contracten „steeds strikter”. De vakbond gaat binnenkort de deelnemerscontracten onderzoeken en wil in gesprek met de programma’s voor betere voorwaarden. In augustus riep FNV Kiem kandidaten van The Voice of Holland al op om het deelnemerscontract niet te tekenen. De vakbond zei destijds dat „wie dit tekent nooit meer een exclusief recht overdragen aan iemand met wie hij of zij later in zee zou willen gaan” en dat het „een beginnende muziekcarrière in de knop breekt”. De programma’s herkennen zich niet in die uitspraken.

Vanavond is de finale van The Voice of Holland ,één van de grootste successen van dit tv-seizoen. Morgen is de finale van Popstars .

Media: pagina 17