Werkloosheid vorige maand verder gedaald

Het zijn vooral jongeren die weer aan de slag gaan.

De werkloosheid in Nederland is in december 2010 verder gedaald naar 4,8 procent van de beroepsbevolking. Dat heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) bekendgemaakt.

Hiermee kwam het totaal aantal werklozen, gecorrigeerd voor seizoensinvloeden, in december uit op 401.000. Dat zijn er 8.000 minder dan in november. Oorzaak: de economie trekt weer aan.

Vooral in de transportmiddelensector, de groothandel en industrie, waar eerder de hardste klappen vielen, kunnen mensen weer aan de slag. „Dat komt door een stijging van de productie”, zegt een CBS-woordvoerder. „Vooral in de transportmiddelensector zie je dat. Het productievolume is met 47 procent gestegen, dus er komen meer banen bij.”

Deze nieuwe banen worden opgevuld door uitzendkrachten en zzp’ers. Steeds meer werkgevers bieden deze werknemers flexibele contracten aan, waardoor het bedrijf minder risico loopt. Het zijn vooral jongeren die weer aan de slag gaan, die komen makkelijker aan een baan.

De werkloosheid in de groep 15 tot 25 jaar is dan ook het meest gedaald. Ook in de groep tussen 25 en 45 jaar vond een lichte daling plaats. Bij de 45-plussers kwamen er de afgelopen maand weer werklozen bij.

De werkloosheid daalde in december voor de tiende maand op rij. Na de top in februari is het aantal werklozen met gemiddeld 5.000 per maand afgenomen. Het werkloosheidsniveau ligt in Nederland lager dan het gemiddelde Europees niveau, dat ligt rond de 10 procent. In Duitsland ligt het werkloosheidspercentage op 8,1 procent, in Spanje op 20 procent. (NRC)