Werk Husain even weg na dreigmails

Nadat hindoe-extremisten acties aankondigden tegen het werk van de befaamde Indiase kunstenaar M. F. Husain, zijn uit voorzorg drie van diens schilderijen weggehaald van de India Art Summit, de kunstbeurs die vanochtend in Delhi voor het publiek open ging. Inmiddels zijn de doeken terug, nadat de autoriteiten extra bewaking toezegden.

Bij Delhi Art Gallery waren verschillende dreigmails binnengekomen. Volgens een woordvoerster gaat de lopende tentoonstelling over de ‘Progressive Artists Group’, waartoe Husain behoorde, gewoon door.

Husain (1915) wordt belaagd omdat hij het bijna veertig jaar geleden waagde goden en godinnen naakt af te beelden. Sinds vorig jaar is hij in het bezit van de nationaliteit van Qatar.

Vandaag begon in India ook een ander belangrijk cultureel festival, het Jaipur Literature Festival dat is uitgegroeid tot een populair samenzijn van schrijvers, dichters, musici, filmsterren en andere binnen- en buitenlandse beroemdheden. Vorige jaren waren Ayaan Hirsi Ali en Julia Roberts er aanwezig. Dit jaar komen Nobelprijswinnaars J. M. Coetzee en Orhan Pamuk.

Het festival is ingeluid door een hatelijke polemiek tussen de Indiase publicist Hartosh Singh Bal en de Britse, voornamelijk in Delhi wonende schrijver William Dalrymple, een van de drijvende krachten van het Jaipur Festival. In Open Magazine hekelde Bal het feit dat Britse waardering nog steeds de maatstaf is voor beoordeling van Indiase schrijvers. Hij noemde Dalrymple de „pretentieuze scheidsrechter van literaire verdienste in India”. Dalrymple sprak in zijn repliek van „omgekeerd racisme”.

CS, pagina 16: Kunst in India