Wat zijn dat nou eigenlijk; 'Boenga Boenga'-feestjes?

De Marokkaanse buikdanseres Karima Keyek, beter bekend als Ruby Rubacuori (hartendief), vertelde de Italiaanse justitie dat ze meerdere malen ‘Boenga Boenga’-feestjes in de villa van premier Berlusconi heeft bijgewoond. De redactie van nrc.next vroeg zich af wat dat voor feesten zijn en waar de term vandaan komt.

Bas Mesters, NRC-correspondent in Rome schreef eergisteren over de ‘Boenga Boenga’- feesten van Berlusconi. De Italiaanse premier zou in zijn Milanese villa Arcore jonge vrouwen uitnodigen voor wat hij zelf noemt ‘gezellige familiefeestjes’. Maar uit materiaal dat de Italiaanse justitie rond de beruchte avonden verzamelde, doemt een beeld op van rituele seksfeesten, waarin schaars geklede dames zich aan de voeten van de premier werpen. Ooggetuigen spreken van als verpleegster of politieagente verklede meisjes die zich dansend laten betasten door hun meester. Als de groepslapdance voorbij is, moeten de dames naar boven. Een select groepje uitverkorenen mag terugkomen om de nacht door te brengen in de villa. De rest moet naar huis.

De Marokkaanse danseres Ruby vertelde justitie dat Berlusconi de ‘Boenga Boenga’ heeft overgenomen van zijn goede vriend Gadaffi. De Libische leider zou groot liefhebber zijn van het exotische dansritueel.

Waar de term precies vandaan komt is onduidelijk. In een oude mop ondergaan ontdekkingsreizigers ‘Boenga Boenga’, hier een onomatopee voor anale verkrachting, wanneer zij gevangen worden door leden van een Afrikaanse stam. Noemi Letizia, hoofdpersonage in een eerder schandaal, vertelde dat het de favoriete mop is van Berlusconi. Maar in zijn versie laat hij geen ontdekkingsreizigers, maar linkse politici figureren.

Italië heeft de term inmiddels liefdevol omarmd in het dagelijks taalgebruik. „Als mijn vriendin blijft slapen, vragen mijn vrienden de volgende dag hoe de ‘Boenga Boenga’ was”, zegt Francesco, student journalistiek aan de Universiteit van Verona. ‘Bunga Bunga Juve’, kopte de sportkrant La Gazzetta dello Sport nadat AC Milan, de ploeg van Berlusconi, was verslagen door Juventus. En de Milanese band Elio e le Storie Tese maakte het liedje ‘Bunga Bunga’ op de melodie van Shakira’s ‘Waka Waka’.

Het lijkt niet waarschijnlijk dat de trend ook naar Nederland overslaat. Het Rotterdamse escortbureau Vialet heeft nog geen aanvragen gehad voor ‘Boenga Boenga’-avonden. „Maar het kan natuurlijk zijn dat dit in Nederland in besloten kring plaatsvindt.”

Servaas van der Laan