Voor het eerst in tien jaar stijging aantal autodiefstallen

In 2010 is voor het eerst in meer dan 10 jaar het aantal autodiefstallen in Nederland gestegen. Vooral auto’s jonger dan drie jaar zijn populair, ondanks maatregelen als elektronische beveiliging. Dat meldt de Stichting Aanpak Voertuigcriminaliteit vandaag.

De stijging van het aantal diefstallen van jongere auto’s is er al sinds 2008. Dieven blijken steeds vaker
elektronische beveiliging te omzeilen door het kopiëren of stelen van sleutels of het elektronisch buiten spel zetten van startonderbrekers.

Het totaal aantal gestolen personenauto’s kwam in 2010 op 11.733, een stijging met 706 stuks (6,4 procent) ten opzichte van het voorgaande jaar. Ook bromfietsen werden vaker gestolen, terwijl vrachtwagens en motorfietsen minder hadden te vrezen.

De kans dat een auto in Nederland wordt gestolen is gemiddeld 0,14 procent. Het risico verschilt erg per merk en type. Het risico bij de Mercedes E-klasse, de Seat Leon en de Volkswagen Golf is ongeveer vier keer zo hoog als gemiddeld. Daarna komen auto’s als Audi A6 en A3, Volkswagen Touran, BMW 5 en Mercedes C-klasse die twee keer zo vaak worden gestolen als het landelijk gemiddelde. Van jonge auto’s wordt minder dan 40 procent teruggevonden. Van de gestolen oudere auto’s ligt het terugvindpercentage, afhankelijk van merk en type, tussen de 50 en 75 procent.

    • Hans van der Lugt