Videogames maken niet dikker, wel dommer

Vandaag opent in Berlijn het Computerspiele Museum zijn deuren. Foto AFP / Johannes Eisele

Ouders die hun kinderen willen weerhouden van eindeloze videospelletjes moeten een nieuw excuus vinden. Zwaarlijvigheid is niet noodzakelijkerwijs gerelateerd aan het langdurig spelen van die spelletjes. Dat zou blijken uit nieuw onderzoek waaruit de New Scientist gisteren citeerde.

Een nieuw, misschien wel beter excuus kwam echter ook op in het onderzoek: het veel spelen van videospelletjes zorgt voor lage schoolcijfers en een laag gevoel van eigenwaarde. Het enige voordeel dat de onderzoekers kunnen noemen is een beter ruimtelijk inzicht. Voor het onderzoek van Michigan State University zijn krap vijfhonderd kinderen in de VS vanaf hun twaalfde drie jaar lang gevolgd.

Verder wisten de onderzoekers ook nog een voordeel te vinden van veelvuldig gebruik van internet: betere leesvaardigheid.

Wat heeft dan wel invloed op de ontwikkeling van zwaarlijvigheid? Voorspellende waarde hadden vooral ras, leeftijd en sociaal-economische status, meenden de onderzoekers. In het verleden hebben studies onder oudere tieners en volwassenen wel een correlatie gevonden tussen het veelvuldig spelen van games en zwaarlijvigheid.

    • Hans van der Lugt